KG: Akva park ipak na hipodromu?

Zabavni i akva park gradiće se na oko 23 hektara na lokaciji Hipodrom u kragujevačkom naselju Stara radnička kolonija, najavili su predstavnici Gradskog veća.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 24.07.2012.

14:47

Default images

"Lokalna samouprava neće odustati od te investicije, uprkos protivljenju nekih grupa građna koji štite svoje interese na tom zemljištu", rekao je član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa Nebojša Vasiljević.

Na lokaciji Hipodrom, gde bi trebalo da bude izgrađen zabavni kompleks, nalazi se staza koja se koristi za uvežbavanje konja, a u neposrednoj blizini su kafana, štale za konje i stambeni objekti. Prema rečima Vasiljevića, planovima gradske uprave za Hipodrom se protive "oni koji su zidali bespravno ili zarađuju čuvajući nečije konje".

Vasiljević je istakao da je Grad uknjižio na sebe kompletno zemljište na toj lokaciji, a da su svi objekti na Hipodromu podignuti od 2000. do 2004 godine "nelegalna gradnja".

Planirano je, kako je dodao, da Hipodrom dobije novi urbanistički izgled, pri čemu bi jedino bila zadržana staza, ali ne i ergela i štale.

"Ta kolonija će biti elitno naselje sa savremenim stambenim blokovima, trgovinama i zabavnim sadržajima", rekao je Vasiljević.

U blizini Hipodroma, na mestu gde su se nekada nalazile drvene barake, otvoren je ove godine šoping centar Plaza, a izgrađene su i nove stambene zgrade. Povodom najavljene tužbe konjičkog društva Šumadija, koje tvrdi da je vlasnik Hipodroma, Vasiljević je rekao da "to društvo ne može da dokaže pravni kontinutet vlasništva i da je nedopustivo da udruženja ili građani pokušavaju da upravljaju imovinom koja pripada gradu".

"Onima koji vode Konjički klub nije interes Hipodrom već bespravno podignuti objekti u periodu od 2000. do 2004. godine i ja im poručujem da ne postoji mogućnost da se ti objekti legalizuju", rekao je Vasiljević.

On je naveo da su na obodima Hipodroma izgrađene kafane, štale, pomoćni objekti, te i da su, bez dozvola, stambene jedinice nadogradjene za po jedan sprat.

Objašnjavajući da je Hipodrom u sklopu naselja Kolonija, koje grad urabnistički uređuje, Vasiljević je ponovio da "na Hipodromu nema mesta za štale i konje".

Predsednik Konjičkog kluba Šumadija Milan Marinković rekao je da je "na delu otimačina" i da taj klub neće odustati od tužbe i da će, ako treba, ići i do Strazbura.

"Sve što je Vasiljević rekao je neistina", kategoričan je Marinković koji je istakao da je "svu dokumentaciju predao dvojici advokata i da će onog trenutka kada se gradjevinske mašine pojave na Hipodromu, tog trenutka biti podneta tužba protiv gradskih vlasti". Marinković je naglasio da je Hipodrom legat koji je 1928. godine dat na upravljanje konjičkom društvu i da se klub Šumadija 84 godine stara o tom prostoru.

"Nećemo dozvoliti da otmu hipodrom, možemo samo biti partneri", rekao je Marinković i dodao da u štalama na hipodromu ima 50 konja.

Gradsko veće Kragujevca je 29. aprila ove godine donelo odluku da Hipodrom da na upravljenje sportskom centru Mladost, ali o tome konjički klub Šumadija nije zvanično obavešten, niti je sa te sednice medijima prosledjeno saopštenje, što je praksa lokalne samouprave.

Pored Hipodroma u naselju Kolonija, gradska vlast nailazi i na otpor građana naselja Aerodrom, koji se dva meseca protive odluci gradskih vlasti da investitori na tri zelene površine u tom naselju grade stambeno-poslovni prostor.

Do danas, iako je jedna parcela prodata, na Aeorodromu još nisu počeli građevinski radovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: