Ulična prodaja nanosi veliku štetu

Nelegalna trgovina čini skoro trećinu prometa u Srbiji, što nanosi velike štete privredi, državi i potrošačima, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.07.2012.

13:44

Default images

U ukupnoj trgovinskoj delatnosti u Srbiji siva ekonomija učestvuje blizu 30 procenata izjavila je danas za Tanjug sekretar Udruženja PKS za trgovinu Gordana Hašimbegović.

Ona je istakla da su najčešći oblici nelegalne trgovine prodaja robe preko oglasa, na pijacama i uličnim tezgama, u neprijavljenim prodavnicama i ilegalnim distributivnim centrima, kućna prodaja dok je veliki broj radnika zaposlen u sivoj zoni.

Da bi siva ekonomija bila preusmerena u legalne tokove neophodno je pojačati rad inspekcijskih, carisnkih i drugih nadležnih službi, omogućiti kreditnu podršku malim i srednjim preduzećima pri otpočinjanju biznisa, smanjiti poreze na zarade i parafisklana opterećenja loklanim samoupravama, naglasila je Hašimbegović.

Prema njenim rečima, štete od sive ekonomije su višestruke od izbegavanja plaćnja poreza i drugih dažbina, preko smanjenja i neevidentiranja prometa do netržišnog obaranja cena, nebezbednosti proizvoda i nepoštovanja standarda u prometu.

Kako je Hašimbegović ukazala, najaktivnije zone sive ekonomije u trgovini su veliki gradovi, teritorija Novog Pazara, pogranična područja sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Bugarskom, Rumunijom i administrativna zone sa Kosovom i Metohijom. Ona je mišljenja da je za efiksno suzbijanje sive ekonomije neophodan i adekvatan zakonski okvir, efikasno sudstvo, uvodjenje kontrole tokova robe od ulaska u zemlju do prodaje i naplate.

Trgovina zauzima značajno mesto u ukupnoj privredi Srbije jer sa 11,7 odsto učestvuje u Bruto domaćem proizvodu, 19,8 odsto u broju zaposlenih, 37,27 odsto u ukupnom prihodu i 26,3 odsto u ukupnom broju pravnih lica.U toj privrednoj grani zaposleno je blizu 200.000 radnika od čega u malim trgovinama radi više od 140.000 ljudi. U Srbiji posluje između 30.000 i 50.000 samostalnih trgovinskih radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: