Svaki treći biće bez posla

Do kraja godine Srbija bi mogla da zauzme prvo mesto u Evropi po broju onih koji traže posao. Analitičari kažu da stopa nezaposlenosti od 25,5 odsto neće stati.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 24.07.2012.

09:57

Default images

Tako bi prema prognozama već do kraja godine ova rekordna broka otišla i do 30 odsto pa bi svaki treći građanin mogao da završi na birou.

U Republičkom zavodu za statistiku potvrđuju da je prema rezultatima poslednje ankete o radnoj snazi, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji zajedno, zaposleno 2.157.618 građana.

Sa druge strane, bez plate je 736.802 od ukupno 2.894.421 radno sposobnog.

"Ove prognoze po kojima svaki treći građanin u završnici 2012. neći imati posao ni najmanje nisu nerealne jer je srpska ekonomija već godinama u velikoj krizi, nimalo se ne pomera na bolje, a nema nijedne definisane mere kojom bi se to moglo zaustaviti" , kaže i profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić i dodaje da bi ovakav scenario, po kojem bi se stopa nezaposlenosti mogla popeti na alarmantnih 30 odsto, sasvim očekivan.

Prema njegovom mišljenju, mere nove vlade usmerene na povećanje zaposlenosti teško će imati pozitivne efekte u ovoj godini, a boljitak se može očekivati tek od naredne, i to samo uz povećan nivo stranih investicija. A na pad BDP najviše će uticati drastično smanjena poljoprivredna proizvodnja, loša situacija u Železari Smederevo zbog odlaska „Ju Es stila“ i neispunjenog obećanja da će se u Kragujevcu proizvoditi 30.000 automobila godišnje.

Stopa nezaposlenosti još na samom početku krize 2008. godine bila je značajna jer je iznosila 14,5 odsto, ali je danas - dramatična.

Ispred nas su samo BiH sa 28 odsto nezaposlenog stanovništva i Makedonija sa 31 odsto.

"U Srbiji je na birou ukupno 762.576 onih koji aktivno traže posao ", kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i objašnjavaju da je godinama unazad ova „zvanična brojka“ bila bar za trećinu veća jer mnogi koji su na birou zapravo nisu ni tražili posao već su koristili pravo na različite naknade dok su paralelno zarađivali „na crno“.

Danas su ove statistike gotovo izjednačene. I podaci NSZ i Zavoda za statistiku pokazuju da sa poslom najviše kubure stanovnici zapadne Srbije, da je veća stopa nezaposlenosti po gradovima nego u selima i da su najviše pogođeni - mladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: