"Da se zaustavi dalji pad privrede"

Pred novom vladom nalaze se veliki izazovi u ekonomskoj politici, pri čemu će njen najteži zadatak biti da zaustavi dalji pad privrednih aktivnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2012.

16:20

Default images

Zatim će morati da poveća izvoz i održi makroekonomsku stabilnost, a prvo što mora odmah da uradi je rebalans budžeta, kažu analitičari.

Pomoćnik glavnog urednika magazina NIN Milan Ćulibrk rekao je da treba sačekati prve zvanične odluke nove vlade, pa na osnovu toga ceniti koliko ona ima kapaciteta da rešava nagomilane ekonomske probleme u zemlji.

Mada je odlazeća vlada bila kadrovski mnogo jača od one koja se tek najavljuje, po efektima "gore vlade odavno nije bilo", kaže Ćulibrk.

Ključni ispit za novu vladu je da što pre donese rebalans budžeta za tekuću godinu i što ga pre uradi, moći će da se donese vrednostni sud o njenom kapacitetu da sprovodi koalicioni sporazum, istakao je Ćulibrk i dodao da rebalans mora da bude realan i da ne bude baziran na nerealnim ekonomskim procenama kao prethodnih godina.

Odgovarajući na pitanje da li nova vlada ima kapacitet da zaustavi pad privrednih aktivnosti, Ćulibrk je izrazio bojazan da ona neće moći da zaustavi pad i ocenio da će Srbija ove godine i žvanično biti u recesiji i da će bruto društveni proizvod manji od prošlogodišnjeg.

Prema njegovoj oceni, već je kasno da se nešto preduzme, jer i da nova vlada odmah donese neke mere, ne bi bilo bitnijeg zaokreta u ekonomiji zemlje do kraja godine.

Ćulibrk je rekao da ga najviše plaše kritike banaka i zahtevi da se deo deviznih rezervi NBS iskoriste za podsticaj privredi, naglašavajući da rezerve centralne banke tome ne služe.

Ćulibrk je, komentarišući natpise prema kojima bi i budući ministar građervine Velimir Ilić želeo da gradi auto-puteve, kao i ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, rekao da "ni za jednog od njih nema dovoljno novca za asfaltiranje, a kamoli za obojicu".

"Bojim se da ako se oni budu borilili da obojica asfaltiraju, to će napraviti problem trećem ministru koji će se boriti za smanjenje budžetskog deficita", zaključio je Ćulibrk. Nova Vlada Srbije trebalo bi da pruži podršku poslovnim ljudima i prema njima zauzme stav razumevanja i potpomaganja, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Madžar.

Madžar je rekao da samo poslovni ljudi, a ne državni činovnici, mogu da reše probleme sa kojima je suočena srpska ekonomija.

Među ekonomskim prioritetima, smatra on, treba da bude smanjenje subvencija, odnosno da vlada prestane da finansira delove privrede koji nemaju budućnost, kao i da sprovede ranije najavljenu giljotinu propisa koji sputavaju privrednike da posluju.

"Ekonomska situacija u Srbiji mnogo je složena, počev od budžeta koji je u ozbiljnoj krizi do nelikvidne privrede sa nepodmirenim obavezama i uz silna neplaćanja koja je pritiskaju", dodao je on.

Madžar je napomenuo da će nova vlada biti sastavljena i od kadrova "koje smo već imali priliku da vidimo na delu i veliko je pitanje da li će uspeti da reše probleme i konsoliduju privredu". Buduća Vlada Srbije je prepoznala prioritete kojima u ekonomskom domenu treba da se posveti, izjavio je ekonomski analitičar Goran Nikolić.

Ti prioriteti su, kako je istakao, ulaganje i podsticaj razvoja poljoprivrede, reindustrijalizacija zemlje, ulaganja u energetiku, formiranje Razvojne banke, uređenje sistema javnih nabavki i drugi.

On je ocenio da će u uslovima svetske ekonomske krize biti teško privlačiti strane investicije u Srbiju, ali da na tome treba istrajati, kao i na formiranju Razvojne banke koja treba da pomogne u finansiranju domaće privrede.

Nikolić je pozitivno ocenio planove za odobravanje kredita za likvidnost i investicije, ukidanje pojedinih fiskalnih nameta za privredu i povećanje akciza na cigarete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: