Avioni na spisku potreba

Srpski budžet za vojsku spada među najmanje u regionu, a država će, narednih nekoliko godina, morati da da izdvoji dosta novca za završetak reforme vojske.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

11:25

Default images

Dugoročni plan razvoja Vojske Srbije, podrazumeva da bi vojska sledeću deceniju trebalo da dočeka kao čvrsto organizovana, moderno opremljena i sa novim avionima i raketnim sistemima PVO.

Kako je za većinu ovih koraka potrebno vreme, ali i veliki novac, pitanje je šta će se realizivati od navedenog. Jer, za ispunjenje ovog spiska želja, pored dobre volje i međunarodnih uslova, potreban je i podebeo državni novčanik u kome trenutno para nema.

Budžet od oko 50 miliona evra, koliko izdvajamo za vojsku, Srbiju svrstava među najsiromašnije u regionu.

To je manje od dva posto BDP-a, a čak i 2,4 odsto, koliko je određeno kao prava mera, ne zadovoljava sve potrebe. A treba mnogo toga, nabavka novog oružja i municije, kupovina savremene tehnologije, vežbe u zemlji i inostranstvu.

"Dosta je učinjeno na planu profesionalizacije, ugledu vojske, uključivanju VMA u zdravstveni sistem Srbije. Sistemske nabavke naoružanja, međutim, nije bilo od 1991. godine. Potrebno je što pre ponoviti se većim brojem aviona, terenskim vozilima, sistemima veze, kao i ovladati remontom tenkova i borbenih vozila. Ukoliko želimo da budemo vojni faktor za respekt neophodno je povećanje broja naših vojnika u mirovnim misijama u svetu", kaže Vojni analitičar i bivši pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević.

Za sve ovo novac se mora naći, prema rečima Dimitrijevića, van vojnog budžeta, koji je sve manji i u kome je raspodela takva da većina sredstva odlazi na plate i ostala primanja.

Ideal vojne kase ima Norveška, koja za „personal“ odvaja 40 odsto novca, a celokupni ostatak sredstava ulaže u opremu i operacije. Najveći izazov za državu, biće nabavka novih višenameneskih aviona. Postojeći lovci „mig-21“, kojih je na spisku svega desetak, bliže se svom kraju korišćenja.

Po isteku njihovog veka upotrebe, briga o nebu Srbije pašće na nejaka leđa svega četiri „miga-29“. Kupovina novih krila, o čemu se već dugo govori, uz prateće sadržaje (školovanje, delovi, oprema), kako stručnjaci predviđaju, koštaće najmanje, milijardu evra.

"Srpski vojni avioni su zastareli, ali mnogo više od toga, istrošeni su. Problem je i nabavka delova, remontovanje, nedostatak obučenog ljudstva...izlaz iz postojeće situacije je u modernizaciji postojećih aviona supergaleb G4, ali i kupovina transportnih helikoptera", kaže vojni komentator Aleksandar Radi .

"Tako bi uz relativno skromna ulaganja dobili avion na kome bi mladi piloti mogli da se obučavaju i da bez većih problema prelaze na složenije letelice. Helikopteri bi bili od koristi i vojsci, ali i civilima. Uz mnogo više letenja na ovim vazduhoplovima, Srbija bi sačuvala ljudstvo koje bi, utrenirano i obučeno, bilo spremno za polet i na novim avionima".

Da bi sjaj koji je vraćen uniformi i dalje krasio srpskog vojnika, potrebno je, međutim, i podizanje standarda pripadnika oružanih snaga. Spiskovi udruženja govore da je bez krova nad glavom u ovom trenutku najmanje deset hiljada aktivnih i penzionisanih vojnih lica.

Sa platom od 37.000 dinara, koliko prosečno primaju mladi potporučnici, kupovina stana za većinu njih je izgubljena bitka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: