"Parafiskalni nameti nepodnošljivi"

Preduzetnici očekuju da će nova vlada ukinuti parafiskalne namete koji opterećuju njihovo poslovanje, jer su te dažbine, kako tvrde, "postali nepodnošljivi".

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2012.

11:12

Default images

Predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika u Privrednoj komori Srbije Miroslav Miladinović kazao je kako se nada da postoji politicka volja da problem suvišnih nameta privredi bude rešen.

“Lokalne samouprave su zloupotrebile Zakon o lokalnim taksama tako da su ih podigle na takve iznose koji dovodi preduzetnike da razmišljaju da li da sutradan uopšte otvori svoju legalnu radnju”, naveo je Miladinović.

Miladinović misli da su i preduzetnici pomalo krivi za tu situaciju, "jer nismo odmah zauzeli stav da sa lokalnom samopravom dogovorimo nivo tih taksi. Moj grad Kruševac je dobar primer, jer komunalna taksa i ostali nameti nisu povećavani tri godine”, rekao je on.

Miladinović je naveo da je ta politika, rezultat pregovora i dogovora sa nadležnima u toj opštini.

“Sigurno treba insistirati na tome da se promeni Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Bilo je govora o tome sa dosadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem da dođe do nekih prometa. Međtim, treba biti realan i priznati da se kod nas to teško menja, naročito ukoliko se dolazi do velikih prihoda, onda je teško odricanje od tog novca”, ukazao je Miladinović. Miladinović, istovremeno misli da je smanjenje i ukidanje pojedinih taksi “mač sa dve oštrice”.

“Mislim da ljudi u lokalnoj samoupravi i na republičkom nivou, ne razmišljaju koliko na dnevnom nivou zbog tih parafiskalnih nameta izgube preduzetnici, jer su to nameti, pored ostalih dažbina koje već imamo, jednostavno postali nepodnošljivi”, naveo je Miladinović .

Autoprevoznik Dusan Perić iz Beograda je rekao da su parafiskalni nameti u ovom momentu izuzetno veliki, čak i mnogo veći nego zvanična izdvajanja za državnu kasu.

Postupci pojedinih lokalnih samouprava u vezi visine nekih taksi, "nemaju veze sa zdravim razumom", tvrdi Peric.

“Za jedno obično isticanje firme jednom obućaru naplate 120.000 dinara godišnje. Taj isti obućar mesečno daje državi za penziono, socijalno osiguranje negde oko 130 do 140 evra i ako se na to doda mesečnih 100 evra za firmarinu, vidi se o kojim iznosima je reč”, naveo je Perić.

“Mi smo od jedne simbolične naknade, napravili pravi biznis”, ocenio je Perić i naveo da se ovaj namet u velikoj meri razlikuje od poreza koji je pod kontrolom države.

“Dovoljno je da sazovu Skupštinu lokalne samouprave i da po onome koliko njima treba razrežu visinu taksi”, tvrdi Perić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: