SAD: Mesto za srpske šerpe i rakije

Iako srpska privreda ne koristi dovoljno mogućnosti bescarinskog izvoza u SAD, neke domaće kompanije ipak uspevaju da se probiju na to zahtevno tržište.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 21.07.2012.

16:16

Default images

Američko tržište je veoma zahtevno, konkurencija kompanija iz celog sveta je ogromna, a uprkos tome neke srpske kompanije su našle svoje mesto tamo, pre svega posuđe i alkoholni brendovi koji na sebi moraju da imaju oznaku "Made in Serbia".

Predstavnik kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Ivan Igrutinović istakao je da ta kompanija svoje proizvode na tržište SAD izvozi od 2006. godine.

Po Igrutinoviću, radi se o visoko razvijenom tržištu na kome se kompanija suočila sa velikom konkurencijom proizvođača iz Narodne Republike Kine, Indije, Brazila, ali je i pored poteškoća "Metalac" ozbiljno radio na plasiranju svojih proizvoda u SAD, tako da je izvoz sada oko pola miliona evra godišnje.

Igrutinović je napomenuo da je kompanija 2006. na sajmu u Frankfurtu uspostavila saradnju sa drugim po redu diskontnim lancem u SAD, ali je 2008 i 2009. imala probleme zbog nestabilnog kursa dolara prema evru i bila prinuđena da prekine saradnju.
"Mi smo poznati kao uporna kompanija koja stalno traži nove načine i mogućnosti, tako da smo 2010. ponovo uspostavili kontakt sa starim kupcem, a zatim otišli korak napred tako što smo sa tim partnerom osnovali predstavništvo u Milvokiju", naveo je on.

Igrutinović je kazao da u "Metalcu" nisu potpuno zadovoljni ostaverenim,"ali izvoz od pola miliona evra zavređuje pažnju. Osim toga, američko tržište, predstavlja izuzetno potencijalno tržište, na kome ćemo i u budućnosti i dalje raditi", dodao je on.

Igrutinović je dalje kazao kako "Metalac" nije imao nikakvih problema što se tiče tehničkih i tehnoloških karakteristika, "ali je specifičnost američkog tržišta da su šerpe morale da imaju trajnu ugraviranu oznaku porekla, "mejd in Srbija"".

Direktor firme RB Global, proizvođača Stare sokolove rakije, Ivan Bogdanović rekao je da ta firma u SAD izvozi od 2005, i to, pre svega, voćne rakije, prvenstveno šljivovicu, krušku i rakiju medovinu, odnosno šljivovicu sa medom.

"Imali smo od početka priličnih problema da nađemo pravu firmu s kojom ćemo sarađivati, ali jednom kad smo našli, izvoz u Ameriku se odvija lepo i prema planu", rekao je Bogdanović. Bogdanović je ukazao da je tržište SAD veoma probirljivo i da zahteva svoju sertifikaciju proizvoda koji se uvoze, odnosno ne prima sertifikate srpskih laboratorija. "Tržište je veliko, ogromno i za jednu malu porodičnu firmu, kao što je naša, nije lako, ali mi smo krenuli i evo već nakon osam godina, imamo solidan izvoz. Prošle godine to je bilo negde oko 10.000 litara rakije, što nije mnogo, ali raste se iz godine u godinu", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da ta firma, pored SAD, izvozi širom sveta - u Australiju, Rusiju, Kanadu, Zapadnu Evropu, zemlje bivše Jugoslavije, Brazil, kao i da ima tržišta za rakiju širom sveta, pa onaj ko ima znanje i dobar proizvod, može da napravi posao.

Kako je ranije navedeno na skupu "Povlastice bescarinskog izvoza Srbije na američko tržište", uvoz iz Srbije u najveću nacionalnu privredu u svetu lane je vredeo 132 miliona dolara, a samo je roba u vrednosti od 21 miliona, odnosno 16 odsto, izvezena uz preferencijalni status, odnosno bez carina ili uz minimalnu carinu.

Opšta šema preferencijala podrazumeva da zemlje u razvoju - više od 128 njih, mogu da izvoze u SAD bez carina ili sa minimalnom carinom, a to pravo dobila je i Srbija 2005.

Bescarinski izvoz odnosi se na mnoge prerađivačke proizvode i sirovine, mnoge poljoprivredne proizvode, hemikalije, rude, kamen, prostirke, većinu nakita, a izuzeta je većina tekstilnih i odevnih predmeta, satovi, obuća, torbe, putničke stvari.

Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, odnosno mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.

Osim toga, na otpremnim dokumentima uz robu treba da stoji oznaka A, koja znači da i roba i zemlja njenog porekla imaju preferencijalni status.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: