Šoškić: Neću podneti ostavku

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da ne postoji nijedan razlog za njegovo smenjivanje ili ostavku.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2012.

13:25

Default images

"Nema razloga da podnesem ostavku i ne razmišljam na tu temu", kazao je Šoškić.

On je dodao da ne očekuje da će biti promena na čelu NBS po formiranju nove Vlade Srbije, ali je rekao da oni koji žele da ga smene mogu da koriste zakonom utvrđenu proceduru.

"Posao guvernera obavljam odgovorno, u skladu sa zakonom i u interesu države", rekao je Šoškić.

On je naveo da ne želi da polemiše sa političarima o tome kako radi NBS.

"Često je bilo napada na NBS iz vladajuće koalicije, a sada iz drugih stranaka", rekao je Šoškić naglasivši da neće da odgovara na neargumentovane kritike.

Povodom ocena mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića da je potreban dogovor među bankama o tome kako da pomognu privredi i građanima, Šoškić je kazao da za to nije moguće postići opšti dogovor, već samo dogovor banke i klijenata, uz uzajamni interes.

Zadatak NBS da štiti javni interes, ne akcionare

Guverner Šoškić izjavio je da je posao centralne banke da nadgleda poslovanje banaka i štiti javni interes, kao u slučaju Agrobanke, a ne da upravlja poslovnim bankama i da u njihovo ime donosi poslovne odluke.

Prema njegovim rečima, posao centralne banke je da zaštiti depozite građana i preduzeća u bankama, odnosno, finansijsku stabilnost i da onemogući da poslovanjem banke to bude ugroženo.

Guvrener je precizirao da NBS nema zadatak da štiti akcionarski kapital od gubitaka i od loših odluka uprave koju su vlasnici sami izabrali.

Šoškić je ukazao da zadatak centralne banke nije ni da izveštava akcionare o tekućem poslovanju banke, da daje smernice za uspešno poslovanje banke, niti da obavlja posao državnog tužioca, suda ili zastupnika akcionara.
On je naglasio da je NBS otkrila probleme u poslovanju Agrobanke napominjući da su za te probleme krivi oni koji su ih napravili, a ne oni koji su ih otkrili.

Prema rečima Šoškića, oduzimanje dozvole Agrobanci je neuspeh vlasnika odnosno akcionara, a ne supervizora, odnosno, NBS.

On je naveo da na osnovu izveštaja banke i revizora NBS nije morala da otkrije probleme jer su oni govorili da je Agrobanka u 2010. imala više od milijardi dinara dobiti i kapitalnu adekvatnost od 19 odsto, što je iznad propisanih 12 odsto. Međutim, NBS je na bazi analize u posrednoj kontroli otkrila da se cifre ne slažu i odlučila da sprovede vanrednu kontrolu kojom je ustanovljeno da je kapitalna adekvatnost zapravo 0,75 odsto i da nema govora o dobicima, objasnio je Šoškić.

U narednom periodu banci je, najpre, upućeno rešenje o privremenoj meri, zatim je krajem 2011. uvedena prinudna uprava, a 25. maja ove godine oduzeta dozvola za rad.

Kako je ocenio, nema zemlje u kojoj bi supervizor mogao da uradi više i efikasnije od onoga što je uradila NBS.

Šoškić je istakao da je činjenica da su vlasnici banke dozvolili da njihova banka ima takve parametre poslovanja koji su mogli da ugroze finansijsku stabilnost u Srbiji.

On je naveo da su vlasnici banke sami predložili organe uprave, i niko ih nije sprečevao da je promene, ili da dokapitalizuju banku ako su videli probleme.

On je dodao da je 80 odsto akcionara u strukturi vlasništva privatno i mogli su da donesu bilo koju odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: