"Država i NBS krivi za Agrobanku"

Grupa akcionara Agrobanke iz EU ocenila je da su argumenti za oduzimanje dozvole za rad toj banci apsurdni.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2012.

17:17

Default images

"Plan aktivnosti za rehabilitaciju "Agrobanke" nije dao rezultate jer Republika Srbija i Narodna banka Srbije nisu izvršile svoje obaveze prihvaćene tim planom".

Kako je saopšteno, NBS je zvanično odgovorila na Zahtev za preispitivanje odluke o oduzimanju dozvole za rad "Agrobanci", a koji je uputila petina akcionara te banke iz EU.

Plan aktivnosti je izradilo i potpisalo 14. februara više od pola akcionara, i to na čelu sa većinskim akcionarom - Republikom Srbijom, sa 20 odsto akcija, koja je trebalo da bude i nosilac većine aktivnosti, dodaje se.

Republika Srbija, NBS i prinudni upravnici su upravo oni koji su u potpunosti ignorisali Plan aktivnosti, koji nije sproveden jedino i isključivo zbog toga što Republika Srbija nije ispunila svoje predvidjene obaveze, i to tako što nije omogućila održavanje skupština akcionara i nije obezbedila potrebna sredstva na koja se obavezala potpisanim i prihvaćenim planom, navedeno je u saopštenju.

NBS i prinudni upravnici potom nisu usvojili zahtev akcionara da u okviru svojih nadležnosti usvoje odluke sa dnevnog reda dve vanredne skupštine koje nisu održane zbog toga što je Republika Srbija ignorisala njihovo zasedanje, dodaje se.

Plan aktivnosti je imao za cilj rehabilitaciju banke do kraja ove godine i to kroz pojačane interne aktivnosti, uz pomoć države zamenu dela loše aktive državnim obveznicama i dokapitalizijom banke od strane postojećih i/ili novih akcionara, jer namera akcionara je bila ne samo opstanak banke kao zdrave institucije, već njen dalji rast i širenje. Na nesprovođenje plana aktivnosti, akcionari nisu imali uticaja, sem Republike Srbije, kao većinskog akcionara. NBS je imala obavezu, u skladu sa zakonom, da o tome obavesti ostale akcionare i zahteva dodatne mere u cilju poboljšanja finansijskog stanja banke, što nije učinila, navedeno je u saopštenju grupe akcionara.

Kako je rečeno u NBS, 4. jula upućen je zvaničan odgovor NBS na dopis malih akcionara u kome se traži preispitivanje odluke o oduzimanju dozvole za rad "Agrobanke".

NBS je jasno iznela stav da je ta odluka doneta u skladu sa zakonima Srbije i da je ona konačna. U skladu sa ustaljenom evropskom praksom, dalje rešavanje spornih pitanja je moguće samo u toku sudskog postupka, a ne putem medija, naveli su u centralnoj banci.

"Podsećamo da uloga NBS kao supervizora nije da štiti kapital akcionara, već javni interes, a to su u ovom slučaju finansijska stabilnost zemlje i depoziti 165.367 gradjana, 4.872 privrednih društava, koji su u slučaju 'Agrobanke' bili ugroženi", rečeno je u NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: