"Bajatovićeva ideja budalaština"

Ideja Dušana Bajatovića da Razvojna banka emituje hartije od vrednosti koje bi otkupila NBS ekonomista Stojan Stamenković ocenjuje kao "idiotsku i budalaštinu“.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 06.07.2012.

16:02

Default images

"Rezultat takve ekonomske politike biće divan život u vrlo visokoj inflaciji:plate i penzije će rasti, ali će sve to pojesti inflacija“, rekao je Stamenković za list "Politika".

"Ako nova vlada to misli da sprovede moraće prvo na protivustavan način da promeni guvernera", rekao je Stamenković.

Dušan Bajatović, visoki funkcioner SPS-a, izjavio je da bi novac koji bi emitovala neka nova Razvojna banka mogao da ode za podršku poljoprivredi gde bi se „oplodio“ pet puta. Za odbranu ovakvog „stabilnog” kursa potrošeno 1,4 milijarde evra, kaže Bajatović.

Srboljub Antić, doskorašnji predstavnik Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, takođe smatra da je Bajatovićev predlog opasan.

"Ako je ta ideja toliko dobra zašto nova Razvojna banka ne bi emitovala hartije od vrednosti, a investitori će to znati da prepoznaju i kupiće takve dužničke papire. Savetujem gospodinu Bajatoviću da ih on prvi kupi ukoliko je ubeđen da je to dobra ideja", rekao je Antić za list "Politika".

On inače misli da su visoke devizne rezerve Narodne banke Srbije najsvetlija tačka naše ekonomije. Zato je previše rizično poigrati se i sa tim novcem.

"Takav potez značio bi zavlačenje ruke u džep svim građanima Srbije bez njihove saglasnosti. To bi moglo da ima ozbiljne socijalne i društvene posledice", ubeđen je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: