Italijani nam grade 10km brze pruge

Železnice Srbije i italijanski konzorcijum JV Italiana Construzioni potpisali su u Beogradu ugovor za izvođenje građevinskih radova za novu dvokolosečnu prugu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

22:04

Default images

Pruga će se graditi od stajališta Gilje do stanice Paraćin, koja će biti za brzine do 160 kilometara na čas.

Reč je o izgradnji železničkog Koridora 10 na važnoj deonici, dužine 10,5 kilometara, a posao je dodeljen najpovoljnijoj ponudi - od 16,2 miliona evra, rekao je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković posle potpisivanja ugovora.

Marković je kazao da je rok za izgradnju nove dvokolosečne pruge 415 dana.

"Ovo je mali posao u odnosu na sve ono što nas čeka na železničkom Koridoru 10, ali je od izuzetne važnosti, jer konačno počinjemo sa modernizacijom nekih deonica na Koridoru", istakao je Marković.

Italijanski konzorcijum imao je najpovoljniju ponudu na međunarodnom tenderu, na koji je prispelo 15 ponuda iz 10 evropskih zemalja, uključujući i domaća preduzeća.

Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke.

Predstavnik italijanskog konzorcijuma Bojan Starec je rekao da firma "Italiana Construzioni" ima tradiciju dugu više od 120 godina, dok je u Srbiji prisutna tri godine.

"Mi smo jedan od glavnih izvođača na projektu obnove Zastavine fabrike u Kragujevcu odnosno projektu Fijat automobili Srbije", kazao je Starec navodeći da su za izgradnju pruge od Gilja do Praćina uzeli najbolje italijanske partnere koji su za to bili spremni, "pošto nisu svi u Italiji bili spremni da se upuste u avanturu koja se zove Srbija".

On je kazao da je rok od 415 dana vrlo ambiciozan i da je cena na samoj granici isplativosti, ali da će posao uraditi dobro i u predviđenom roku, kao i da su spremni za saradnju i na drugim projektima na Koridoru 10, ali i obnovi pruge Beograd - Bar.

Pomoćnik ministra infrastrukture zadužen za železnicu Dejan Lasica je kazao za Tanjug da će ministarstvo pružiti svu podršku tom projektu.

Ovim projektom će biti eliminisano usko grlo koje danas postoji na železničkom Koridoru 10, što će doprineti većim brzinama u putničkom i teretnom saobraćaju, naveo je Lasica.

"Imamo velike pregovore sa raznim finansijskim institucijama, što bilateralne, što sa bankama, za tendere koji će biti objavljivani za druge deonice", dodao je pomoćnik ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: