Srbiji treba realan budžetski plan

Profesor Lorens Leri Samers smatra da u kriznoj ekonomskoj situaciji Vlada Srbije treba da se nada najboljem, ali i da bude spremna na najgore.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

10:13

Default images

To, prema rečima nekadašnjeg predsednika Univerziteta Harvard, podrazumeva izgradnju realnih budžetskih planova, odnosno čuvanje obaveznih rezervi.

"U ovakvoj situaciji vlada Srbije nema drugog izbora nego da se nada najboljem, a u isto vreme sprema se za najgore, a to bi značilo izgradnju realnih budžetskijh planova", izjavio je on u intervjuu "Politici", objasnivši da bi to "prvenstveno značilo alokaciju i čuvanje obaveznih rezervi".

Samers, koji je sa 28 godina postao najmlađi profesor prestižnog Univerziteta Harvard, a 2009. ušao medju čelne ljude ekonomskog tima američkog predsednika Baraka Obame, smatra da bi takva politika Vlade Srbije dopuštala fleksibilnost u amortizovanju nadolazećih kriznih situacija. On je, uz to, ukazao i da je potrebna transparentnost, kako prema građanima, tako i prema poveriocima.

Govoreći o krizi u SAD i Evropi, Samers koji je profesor Kenedijeve škole za državnu upravu u Kembridžu, smatra da je što se SAD tiče opasnost od najgoreg prošla iako je rizik od kontiuirane stagnacije još sveprisutan.

Ističući da je planetarna ekonomska kriza posledica odluka koje su doneli stratezi američke ekonomske politike devedesetih godina prošlog veka, on je ocenio da u SAD rešenje leži u aktivnostima koje bi stimulisale potražnju.

"Ja vidim mnogo veći rizik u neaktivnosti, nego u posledicama koje bi mogao da proizvede rizik aktivnosti usmerene na pozotivno rešavanje problema... Smatram da se samo stimulacijom potražnje ti rizici mogu smanjiti i tako dovesti do uzlaznog privredmog rasta", rekao je Samers.

Kada je reč o ekonomskoj krizi u evrozoni, on je mišljenja da je Evropi potrebna politika ekonomske ekspanzije sa fokusom na privredni rast. Zbog toga je, kaže Samers, potrebna volja od strane Evropske centralne banke da uspostavi tu ekspanzionu politiku.

"Potrebno je smanjiti kaznenu politiku štednje prema zemljama dužnicima, i čak suprotno, treba im omogućiti pojačanu perspektivu za privredni rast", ocenio je ugledni profesor.

Komentarišući to što je za predsenika generalne skupštine UN izabran Vuk Jeremić, koji je bio student Harvarda kada je on upravljao univerzitetom, rekao je da je vrlo zadovoljan da čuje da se jedan od nekadašnjih studenata uspinje na uticajnu poziciju.

"To svakako pokazuje da je Harvard akademska institucija koja ima prepoznatljive kapacitete da proizvodi generacije novih svetskih lidera", rekao je Samers.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: