Nezaposleni sanjaju državni posao

Kada bi mogli da biraju, nezaposleni u Srbiji najviše bi voleli da rade u državnim kompanijama, pokazalo je istraživanje sajta Infostud.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.06.2012.

15:37

Default images

Na pitanje o najpoželjnijim kompanijama, gotovo 40 odsto nezaposlenih je odgovorilo da bi za svoje novo radno mesto izabralo neku državnu ustanovu.

U istraživanju u kojem je učestvovalo oko 2.500 posetilaca sajta poslovi.infostud.com, oko četvrtina ispitanika, kada bi mogla, odabrala bi privatnu kompaniju koja je u stranom vlasništvu.

Ipak, kako je nezaposlenost u Srbiji visoka, svakom trećem anketiranom nije važan tip vlasništva preduzeća u kojem bi radio, saopštio je Infostud.

Da su i zaposleni zadovoljni, pogotovo u državnim i privatnim stranim firmama, pokazuje i podatak da oko 45 odsto zaposlenih u državnim ustanovama želi tu da radi, dok je isto za svoje radno mesto potvrdilo oko 50 odsto zaposlenih u stranim kompanijama.

Ako je suditi po rezultatima, čini se da su najmanje zadovoljni oni koji rade u domaćim privatnim firmama, te svega sedam odsto ispitanih tu želi da bude zaposleno, naveo je Infostud u saopštenju.

Anketirani koji imaju platu nižu od 25.000 dinara, u najvećem procentu bi želeli da rade u državnim preduzećima. S porastom plata se smanjuje procenat ispitanika koji su birali državu kao poželjnog poslodavca, pa bi tako svega 15 odsto onih čije plate premašuju 100.000 dinara odabralo da radi u državnom preduzeću.

Utisak je da državu kao najpoželjnijeg poslodavca biraju oni koji imaju niže plate, manje godina radnog iskustva, kao i starije osobe i pripadnice lepšeg pola, a kao osnovni razlog zbog kojeg je neki poslodavac poželjan je redovnost mesečnih prihoda, ocenio je Infostud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: