Dug države građevincima mlrd. evra

Da je država loš dužnik i te kako su na svojoj koži osetili građevinci kojima država, lokalne samouprave i javna preduzeća duguju oko milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

11:46

Default images

Upućeni kažu da će nova vlada, ukoliko želi da spase ovu industrijsku granu, morati da preduzme odlučne korake s obzirom da oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda dolazi iz te grane za koju je vezan veliki deo privrede. U suprotnom od jeseni slede nova otpuštanja radnika.

"Neke od fabrika građevinskog materijala nisu pokretale proizvodnju od početka godine. Ako se ovako nastavi od septembra će neminovno uslediti nova otpuštanja radnika. Nemamo pouzdane podatke koliko im se duguje, jer mnogi i ne fakturišu poslove da ne bi plaćali PDV, ali je sigurno ta cifra dogurala do milijarde evra", kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Da je dug tako velik pokazuju i procene Unije poslodavaca Srbije koja je izračunala da samo lokalne samouprave trenutno duguju građevinskim firmama najmanje 390 miliona evra. Dodatno, prosečan dug stariji je od tri godine.

Unija poslodavaca takođe upozorava da je pre tri godine u Srbiji bilo registrovano 11.000 građevinskih preduzeća, a sada ih ima 8.000, kao i da je trenutno oko 87 odsto njih nelikvidno. Oni procenjuju da bi već do kraja ove godine u blokadi ili bankrotu moglo da završi između 1.500 i 2.000 građevinskih preduzeća. Prema njihovim podacima svakog meseca posao u ovoj industriji izgubi od 600 do 900 radnika.

Imajući sve to u vidu Privredna komora Srbije je za novu vladu pripremila spisak mera za oporavak građevinarstva. Među njima su reprogramiranje duga za gas i struju kod javnih preduzeća, naplata PDV-a po realizaciji posla, regulisanje kursa (pošto su se mnogi zadužili u vreme kada je evro vredeo oko 100 dinara, pa kursna razlika preti da ih dodatno destabilizuje), piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: