Kolaps železnice, slede prinudni

Sindikat radnika železničke infrastrukture upozorio je da bi između četiri i pet hiljada radnika Železnica Srbije moglo da ode na prinudni odmor.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.06.2012.

12:54

Default images

"Subvencije države za železnicu u iznosu oko 15 milijardi dinara ne garantuju isplatu ličnih dohodaka do kraja godine", kaže predsednik tog sindikata Perica Đorđević.

On ističe da su prihodi od prevoza u odnosu na projekciju manji za oko tri milijarde dinara i da će toliko nedostajati za pokrivanje troškova, pre svega za naftu, struju i održavanje voznih sredstava.

Đorđević je dodao da je za rukovodstvo jedno od rešenja u slanju radnika na prinudni odmor. On je kazao da su dobili uveravanje generalnog direktora da se to neće dogoditi, ali da ne veruju u to, jer će železnica stati ukoliko se ne pokrije taj manjak. Sindikalci su naveli da je prihod u robnom prevozu opao za 40 odsto, na šta je u velikoj meri uticao i pad proizvodnje u Železari Smederevo.

"Pozivamo predsednika države i novu vladu da pomognu srpskim železnicama i da na njeno čelo ne postave političku ličnost već nekog profesionalca iz Železnica Srbije koji bi mogao da reši probleme tog sistema", istakao je Đorđević.

On je rekao da je najava mogućnosti prinudnih odmora, kao jedinog načina uštede i nepostojanje sveobuhvatnog plana prevazilaženja ovakve finansijske situacije "katastrofalna i samo je odlaganje sloma sistema".

Železnice Srbije imaju, prema njegovim rečima, oko 18.500 radnika i oko 4.500 zaposlenih u ćerkama firmama "koji su odavno pušteni niz vodu" i na koje se ne odnosi mogućnost slanja na prinudne odmore.

Đorđević je naglasio da Železnice Srbije ne mogu da iskoriste veliki broj odborenih kredita, za koje je vlada Srbije dala garancije, "zbog nesposobnosti poslovodstva na realizaciji tenderske procedure, ali i nedostatka projekata".

On je naveo da je najbolji primer nemogućnost realizacije ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog srpskoj železnici, jer Vlada Srbije nije predvidela neophodna sredstva za izradu projektne dokumentacije i pokrivanje drugih indirektnih i zavisnih troškova, koji su preduslov za aktiviranje već izdatih garancija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: