Klark na Kosovu ulaže 5,6 mlrd. USD

Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO-a u vreme rata na Kosovu, planira povratak na tu teritoriju težak više milijardi dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

09:49

Default images

Klarkova kanadska firma, koja investira u sektor energetike, Enviditi, uputila je upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

Klarkova kanadska firma, koja investira u sektor energetike, Enviditi, uputila je upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

Klarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla da proizvodi do 16 miliona litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve. Rezerve uglja na čitavom Kosovu se, kako dodaje Virtšaftsblat, procenjuju na oko 14 miliona tona. Bivši američki general je oduvek negovao odlične odnose sa vladom kosovskog premijera Hašima Tačija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka sa predstavnicima Enviditi, ali da je sve dalje u vezi sa licencom u nadležnosti vlade.

Direktor te kompanije Džef Brukman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želeo da otkriva detalje. Prednost metode “ugalj do likvidnosti”, na koju se oslanja Enviditi, jeste to što se mogu koristiti nalazišta uglja na većoj dubini.

Ta kompanija ima sličan projekat u Mongoliji, gde je otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta sa dokazanim nalazištima uglja.

Metoda proizvodnje goriva iz uglja je poznata još od Drugog svetskog rata, i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cena nafte.

Ova metoda, međutim, proizvodi i relativno mnogo štetnih gasova jer se ugalj podzemno sagoreva do gasnog stanja, a potom pretvara u tečnost.

Završni proizvod nije lošiji od dizela prema termičkim osobinama, a može biti korišćen i za proizvodnju struje, đubriva i plastike, naveo je Virtšaftsblat.

Klark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije. On je direktor u američkoj firmi SoloPauer, a u finansijskom svetu SAD drži i više mesta kao član upravnog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: