Ko ima minus ne sme ni da umre

Nema dozvoljenog minusa bez osiguranja života. Ovaj uslov pojedine banke postavljaju pred klijente koji su došli samo da „produže minus“ na novih godinu dana.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 23.06.2012.

00:47

Default images

Ovakva polisa životnog osiguranja vlasnike tekućih računa ne košta mnogo. Na 50.000 dinara odobrenog dozvoljenog minusa, plaća se oko 200 dinara godišnje premije.

Dovedeni pred svršen čin, klijenti pristaju da plate dodatni trošak osiguranja, jer bi u protivnom ostali bez pozajmice po tekućem računu i odjednom bi morali da namire ceo dug. Ali, priči nije kraj.

Banka je polisom životnog osiguranja svog klijenta zaštićena u potpunosti od bilo kakvog gubitka. Ali, ipak, njegovi naslednici nisu. Polisa, kao i kod svakog osiguranja života važi tek 24 sata po potpisivanju. Dakle, nikakvo umiranje ne dolazi u obzir tokom prvog dana pozajmice. Zatim, u prva tri meseca osiguranik, odnosno klijent banke, ne sme smrtno da se razboli, jer osiguravajuća kuća neće banci pokriti dug u tom periodu.

Tokom godinu dana, koliko traje ovo osiguranje, klijent banke ne sme da strada ni u zemljotresu, ratu ili u bilo kakvoj vrsti revolucije. Ne sme da umre od posledica uticaja raznih vrsta biološkog, hemijskog ili nuklearnog oružja, niti od zaostalih mina i oružja iz rata. Ako umre na putu po, recimo, Južnoj Americi ili Africi, njegovi naslednici će morati da namire dug. Jer, ovo osiguranje priznaje samo smrt u zemlji i na teritoriji SAD, EU i bivše SFRJ.

Pristalice ekstremnih sportova bolje da nađu banku koja dozvoljene minuse ne uslovljava životnim osiguranjem. To znači da osiguravajuća kuća neće namiriti dug ako klijent strada usled bavljenja alpinizmom, akrobatikom, padobranstvom, borilačkim sportovima, skačući na „bandžiju“, roneći na dubini većoj od 20 metara.

Odbija se isplata i ako klijent strada baveći se „svakim novim sportom koji predstavlja očiglednu opasnost“. Da i ne pominjemo da su isplate isključene i kod smrti zbog vožnje u pijanom stanju ili pod narkoticima...

Koliko daleko ide osiguravajuća kuća navodeći uslove pod kojima osigurava život vlasnika tekućih računa „sa dozvoljenim minusom za slučaj smrti“, govori još jedna odredba. Po njoj, banka nipošto ne sme namerno da ubije svog klijenta i tako se okoristi od osiguranja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: