Nemci imaju šest, mi 131 agenciju

Ko god da sastavi novu vladu Srbije moraće iz korena da poseče džinovsko stablo državnih agencija koje godišnje košta zemlju više od 820 miliona evra.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 22.06.2012.

12:26

Default images

Sve stranke koje su ušle u parlament obećavaju rezanje tog aparata, a to već godinama uzaludno traže i ekonomski stručnjaci, Unija poslodavaca Srbije, sindikati, brojna strukovna udruženja.

Činjenice su nemilosrdne: naša država ima 131 agenciju za "sve i svašta" i po tome je Srbija ubedljivi evropski rekorder, a Kancelarija poverenika za informacije Rodoljuba Šabića je do sada utvrdila da postoji čak oko 170 republičkih agencija, zavoda, direkcija, fondova i drugih organizacija.

Ovo nije konačan broj, jer su slične institucije osnivale lokalne samouprave širom Srbije, koje se finansiraju iz lokalnog budžeta, dakle, takođe, novcem građana.

Kako pišu Novosti, direktori većine agencija imaju plate veće od 100.000 dinara, a neka primanja nadmašuju i čitavih 500.000 dinara.

Ilustracije radi, Nemačka kao vodeća privreda Evrope ima svega šest agencija, Češka 11, a Hrvatska je najavila da će broj od 47 uskoro da prepolovi zbog smanjenja birokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: