Drugi štede, Srbija rasipa energiju

Energetska efikasnost Srbije je dva do tri puta niža nego u zemljama Evropske unije, kaže Bojan Kovačević zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 20.06.2012.

12:48

Default images

Jedan od neophodnih preduslova za unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji je donošenje Zakona o racionalnoj potrošnji energije.

Potrošnja električne energije po glavi stanovnika kod nas nije velika i dva puta je niža nego u Sloveniji. Veliki problem je energetska (ne)efikasnost koja je količnik između potrošnje energije i bruto domaćeg proizvoda.

Kako je objasnio, BDP u Srbiji je nizak i zato je energetski intenzitet veliki, dok bi povećanjem privredne aktivnosti porasla i energetska efikasnost.

Najveći potrošač energije je sektor zgradarstva i u nekim javnim zgradama potrošnja energije je čak za 100 odsto veća nego u EU.

Kovačić je podsetio da je u proteklih pet godina u Srbiji rekonstruisano više od 100 državnih zgrada, uključujući i dva velika medicinska centra u Beogradu i Nišu.

Prema njegovim rečima, za unapređenje energetske efikasnosti neophodan je stabilan sistem finansiranja, jak institucionalni i zakonodavni okvir, sistemski pristup koji bi koristio iskustva lidera u toj oblasti, kao što su zemlje Skandinavije, Nemačka i Japan, a bitno je unapređenje svesti građana.

Povećanje energetske efikasnosti u industriji takođe je od velikog značaja jer taj sektor troši trećinu energije, dok bi se investicije brzo vratile, dodao je Kovačić.

Podsećajući i na subvencinisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti zgrada i kuća, on je naglasio da za njih postoji veliko interesovanje građana. Direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić očekuje da će nakon formiranja nove vlade biti nastavljeno subvencionisanje kredita za energetsku efikasnost u Srbiji.

"Zbog velikog interesovanje radimo na tome da se nakon formiranja nove vlade produži važenje uredbe i odobre nova sredstva za ove kredite, koja bi bila obezbeđena preraspodelom budžeta", rekla je Jurakićeva Vladi Srbije.

Ona je izrazila očekivanje da će odobravanje dodatnih sredstva, pre svega za kredite za stanovništvo, biti među prvim zadacima nove vlade.

"Interesovanje građana je ogromno i naša je odgovornost da ih ispratimo do kraja dok god su zainteresovani", rekla je Željka Jurakić.

Prema njenim rečima, za kredite za energetsku efikasnost do sada bilo namenjeno 1,3 milijarde dinara, od čega milijardu za objekte javne namane i 300 miliona dinara za stanovništvo i da je sav novac opredeljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: