"Struja mora da poskupi 80 odsto"

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kaže da struja u naredne dve do tri godine mora znatno da poskupi, i do 80 odsto.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 17.06.2012.

00:07

Default images

On objašnjava da to mora da se dogodi da bi Srbija i dalje imala dovoljno najjeftinije električne energije u Evropi.

Računica pokazuje da bi poskupljenje struje za oko dva evrocenta, sa pet na oko sedam evrocenti po kilovat satu, što ne bi trebalo da bude veliki namet na budžet građana, donelo EPS-u oko 600 do 700 miliona evra prihoda za nove blokove.

Time bi se povećala sigurnost u snabdevanju električnom energijom, jer je prosečna starost proizvodnih kapaciteta EPS-a 39 godina, naveo je Marković. On je dodao i da oni koji u Srbiji ne plaćaju struju najčešće nisu sirotinja, a da krađa električne energije umanjuje prihode EPS-a za oko 65 miliona evra godišnje, što je između dva i tri odsto od ukupne proizvodnje struje.

Marković je ocenio i da je podela besplatnih akcija EPS-a vid privatizacije, ali najlošiji, jer taj usitnjeni novac nikome neće doneti nikakvu korist.

Govoreći o tome da EPS mora postati akcionarsko društvo, Marković ocenjuje da nema efekta u smislu investicija ili razvoja već da je reč o poklanjanju 15 ili 20 odsto akcija.

”Svaka privatizacija bi trebalo da ima pozitivne efekte za kompaniju ili vlasnika, u ovom slučaju državu”, ističe Marković i dodaje da je dokapitalizacija najbolji vid privatizacije za kompaniju jer se u nju investira, ali nije dobra za državu jer ne donosi pare u budžet.

Međutim ako je država rekla da neće da privatizuje EPS onda ne može nijedna strana investicija da uđe u ovo javno preduzeće, jer bi samim tim to bila privatizacija, napomenuo je Marković za Politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

271 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: