Konuzin: Rusija i Srbija mogu više

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin kaže da se trgovinsko-ekonomska saradnja Srbije i Rusije nalazi na uzlaznoj putanji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 15.06.2012.

13:25

Default images

On je naveo da se već realizuju veliki projekti, poručivši da su mogućnosti bilateralne saradnje praktično neograničene.

Dolaze i još veći projekti, kao što je Južni tok, koji treba da bude započet krajem ove godine, i modernizacija železničkih pruga u Srbiji, najavio je Konuzin.

Srpsko i rusko ministarstvo finansija su pre nekoliko dana potpisali sporazum i najesen će započeti modernizacija železničkih pruga u Srbiji, podsetio je on i pozvao i druge firme iz Srbije koje će biti izvođači i podizvođači, da se pripreme za taj posao. Konuzin je podsetio i da je u Srbiji počela da radi najveća ruska banka Sberbanka, koja je spremna da investira u našoj zemlji, ali joj trebaju konkretni projekti, pa je pozvao srpske kompanije da ih ponude.

Ruski diplomata je ukazao da nema sistemskog pristupa srpske privrede za nastup u Rusiji. "Srpske kompanije često ne sarađuju međusobno da bi zajednički nastupili na ruskom tržištu", primetio je on i naveo da je razgovarao sa srpskim poljoprivrednicima koji su tražili pomoć od njega da plasiraju svoje proizvode u Rusiji.

Interes za poljoprivredne proizvode iz Srbije postoji, jer su dobrog kvaliteta, ali su potrebne mnogo veće količine koje traže ruski uvoznici, a srpski proizvođači na to ne mogu da odgovore, rekao je on.

Konuzin je izrazio žaljenje što u protekle četiri godine nije formirano stalno telo za privrednu saradnju dve zemlje, kako bi se rešavali konkretni problemi.

Potrebno je formirati i udruženja srpskih privrednika da bi lakše poslovala na ruskom tržištu i da bi se aktivnije koristile mogućnosti bescarinske trgovine sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, a uskoro i sa Ukrajinom, jer je to veliko tržište.

Ruski ambasador je izrazio čuđenje što se ne realizuju neki već dogovoreni i potpisani projekti, kao što je na primer privredna saradnja sa Kurskom oblašću, koji se ne realizuje već 2,5 godine iako su potpisani sporazumi o saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: