Srbija danas uvozi i srpske jabuke

Uvozne jabuke „ajdared“, koje ovih dana plaćamo i do 150 dinara po kilogramu, jednim delom su, zapravo, domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 14.06.2012.

00:38

Default images

Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama. Ovo potvrđuju i u domaćim trgovinama.

"Jeste malo čudno, ali mi danas, praktično, delom uvozimo i domaće jabuke. Slovenci kupuju kod nas veće količine kada je sezona, i jabuke plaćaju znatno ispod 50 dinara, a onda nam kada je smanjena ponuda, isto to voće nude po daleko višim cenama, što je sada slučaj. Naravno, jabuke uvozimo i iz drugih zemalja u okruženju, najviše iz Makedonije", kaže jedan od ovdašnjih trgovaca.

Pitanje je zašto se nismo na vreme organizovali i zašto smo dozvolili da nam često propadnu ogromne količine tog voća tokom jeseni, da ih početkom leta, kao sada kada su zalihe na izmaku, plaćamo trostruko više.

Za stručnjake je malo neobično što su cene voća i dalje previsoke. Neobično je i da su za naše podneblje jabuke toliko skupe, to je bilo uvek narodsko voće.

"Visoke cene od 130 i 150 dinara neprilagođene su džepu prosečnog kupca", kaže Vladana Hamović, ekonomista.

Ona navodi da je "najveći problem što kod nas nije organizovan otkup, pa cene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju. Veliki je problem kod otkupa i prerade, sve je neorganizovano i zato smo u prilici da uvozimo čak i jabuke".

Hamović dodaje da će skuplje voće svakako imati uticaja na dalji rast cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: