Dinarske hartije 253 mlrd. dinara

Fiskalni deficit Srbije je tokom prvog tromesečja 2012 finansiran zaduživanjem države prodajom dinarskih hartija od vrednosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2012.

17:26

Default images

Stanje dinarskih hartija povećano je za 41,4 milijarde dinara, na 253,2 milijarde dinara, objavila je Narodna banka Srbije u analizi duga.

Stanje državnih hartija denominovanih u stranoj valuti smanjeno je za 6,4 milijarde dinara i iznosilo je 49,5 milijardi dinara.

Država je u januaru prvi put emitovala dinarsku državnu hartiju od vrednosti ročnosti od pet godina, čime je dinarska kriva prinosa dodatno produžena.

Postignuta je izvršna stopa od 14,7 odsto, koliko su iznosile i stope na aukcijama za trogodišnje hartije od vrednosti održane u februaru i martu.

Izvršne stope za kraću ročnost su tokom prvog tromesečja zabeležile pad, čemu je doprinela namera države da smanji ponudu kratkoročnih hartija od vrednosti - poslednja aukcija tromesečnih hartija održana je u oktobru 2011, dok se aukcije šestomesečnih hartija održavaju jednom mesečno, uz ponudu ograničenu na šest milijardi dinara.

Povećan stepen realizacije, ostvaren uz veće obime emisije, doprineo je padu izvršnih stopa za duže ročnosti.

Povećana realizacija rezultat je povećanog učešća stranih investitora u prvom tromesečju na ovom tržištu u poređenju s prethodnim tromesečjem.

Povoljnija percepcija rizika i izmene zakonske regulative kojima se nerezidentima obezbeđuje isti poreski tretman ulaganja kao i rezidentima doprineli su povratku nerezidenata na tržište državnih hartija od vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: