Srbija ima litijuma za celu Evropu?

Nalazište u Jadarskoj dolini kod Loznice moglo bi da zadovolji 20 odsto svetske i 80 odsto evropske tražnje za litijumom, navode iz beogradske firme Rio Sava.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 13.06.2012.

08:25

Default images

Za sada nema informacija o tome da li je jadarit pronađen bilo gde u Srbiji, osim nalazišta u Jadarskoj dolini kod Loznice.

U Rio Savi, ćerki-firmi američke multikompanije Rio Tinto za Srbiju, kažu da se nastavlja sa sistematskim istraživanjima na drugim lokacijama koja koja mogu da postanu veliki, dugoročni i efikasni rudnici.

Kada, za koju godinu, bude završena studija predizvodljivosti i analizirani rezultati preko 150 istražnih bušotina, biće znatno jasnije prisustvo ovog dragocenog minerala u nedrima naše zemlje. Nenad Grubin, direktor kompanije Rio Sava, koji je bio u grupi domaćih i američkih geologa koji su 2004. godine pronašli jadarit u rejonu Loznice, naglašava da u ovakvim poslovima ne sme biti previše nestrpljenja i nerealnih očekivanja, jer razvoj projekata za eksploataciju mineralnih ležišta, po svetskim standardima, traje od 10 do 20 godina.

Grubin podseća da se litijum koristi u nizu proizvoda od kojih su najpoznatije: baterije za mobilne telefone, hibridna i električna vozila. Borati koji su druga komponenta jadarita važan su sastojak za izradu: stakla, keramike, mineralnih đubriva, deterdženata, sredstava za impregnaciju drveta i brojnih drugih proizvoda.

Postoji više nalazišta litijuma u različitim oblicima uglavnom lociranih na prostoru južne Amerike, odnosno u takozvanom ABC trouglu koji čine Argentina, Bolivija i Čile. Ipak, jadarit je pronađen jedino u Srbiji.

"Iako svaki veliki projekat u rudarstvu nosi određene rizike investiranja, koje prvenstveno stvara nepredvidivost tržišnih kretanja i geoloških karakteristika, prve procene govore da bi nalazište u Jadarskoj dolini moglo zadovoljiti 20 odsto svetske i čak 80 odsto evropske tražnje za litijumom. Rezultati su za sada ohrabrujući, ali iako smo uzbuđeni zbog takve mogućnosti, konačnu potvrdu imaćemo po završetku faze predizvodljivosti i izrade studije izvodljivosti", kaže Grubin za Politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: