Srbija "raj" za industriju zabave

Srbija, kao tranzitna zemlja, verovatno je jedna od najboljih lokacija u Evropi za razvoj industrije zabave, izgradnju vodenih i zabavnih parkova.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.06.2012.

19:20

Default images

Ipak, realizacija ovog profitabilnog posla u našoj zemlji je ravna "borbi protiv vetrenjača", kažu učesnici skupa "Ekonomija zabave - investicioni modeli ekonomskog razvoja".

Brojni investitori su kroz Srbiju prolazili sa idejom da započnu biznis u oblasti industrije zabave, ali su vrlo brzo odustajali, jer je "država lenja i zahtevna, a istovremeno vrlo skupa".

Izvršni partner u kompaniji "Wolf McGill" Nikola Seneši kaže da problemi postoje, što zbog krize, što zbog matematike komunalnih taksi, što zbog nedostatka komunikacije sa lokalnom samoupravom, ali se mogu prevazići samo postizanjem dogovora. Uticaj koji industrija zabave može da ima na jednu zemlju kao što je Srbija je jako veliki, naveo je on i dodao da upravo u državama koje imaju jak tranzitni kapacitet, industrija zabave ima sve šanse da se razvije u uspešnu granu.

Seneši je naglasio da u Srbiji postoji pozitivan trend u poslednjih nekoliko godina, a primer za to je Jagodina, koja je zanimljivim projektom uspela da privuče veliki broj turista. Tu su i Aranđelovac i Bački Petrovac, opštine koje su takođe izgradile vodene parkove.

Za razvoj industrije zabave i izgradnju zabavnih i vodenih parkova neophodno je, kako je naveo, da postoji investiciona klima, što kod nas nije slučaj. Neophodno je da lokalne samouprave omougće urbanističke i podzakonske uslove za stvaranje ovakvih parkova u svakoj opštini u Srbiji.

Kada je u pitanju Beograd, on je podsetio da je jedna takva investicija - akva park na Novom Beogradu, nedovršena, ali je naveo i da bi izgradnjom mosta Borča - Zemun mogao biti "otvoren" novi prostror koji bi mogao biti iskorišćen za slične namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: