Dinar će slabiti do kraja godine

Rast dinara započet ove sedmice verovatno je privremenog karaktera, a do kraja godine može se očekivati njegovo postepeno slabljenje.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 06.06.2012.

16:02

Default images

Snaga srpske ekonomije nije na potrebnom nivou da bi dugoročni uspon domaće valute mogla da podrži, kažu ekonomski stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Fabris kaže da je do jačanja dinara došlo zato što je u prehodnom periodu prekomerno padao i bio podcenjen.

Fabris smatra da ne treba očekivati dugoročno jačanje dinara, već postepeno slabljenje domaće novačne jednice. Prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta Ljubodraga Savića, rast vrednosti dinara nije iznenađenje, s obzirom da je srpsko devizno tržište "plitko" i da na najmanji povod dolazi do promena u oba smera.

Savić ukazuje i da kolebanja kursa "mogu da budu i posledica spekulacija, o kojima se mnogo ne govori, ali na kojima će neko dobro da zaradi", navodeći da nije prvi put da vrednost domaće valute počne strmoglavo da pada, a zatim i da raste.

Dugoročno gledano, kurs dinara ima silaznu tendenciju, s obzirom da je ekonomija Srbije slaba i ne može da podrži njegov rast, za razliku od zemalja sa boljim privredama, tvrdi Savić.

Ekonomista Ljubomir Madžar je podsetio da već 10 godina imamo neodrživu situaciju - jaka valuta a slaba ekonomija, naročito izvozna, tako da precenjenost dinara ne može da se održi na duži rok i njegova depresijacija je neminovnost, samo se postavlja pitanje tempa.

Urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" Vladimir Vučković ističe da, uprkos trenutnom rastu domaće valute, postoji snažan pritisak na deviznom tržištu i nepoverenje u dinar, uz napomenu da te loše tendencije može da spreči "samo odgovoran okvir ekonomske politike".

"Zbog toga je bitno da imamo formiranje odgovorne vlade što pre i jednog ozbiljnog, odgovornog, okvira za ekonomsku politiku", rekao je on. Ukoliko do toga ne dođe "onda ćemo verovatno i dalje imati pritiske i kupovinu evra raspoloživim dinarima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: