RFZO:Poslodavci izmirite doprinose

Upućem je apel na poslodavce da redovno i blagovremeno izmiruju doprinose za svoje zaposlene kako bi oni dobili overene zdravstvene knjižice.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2012.

18:31

Default images

Republički fond za zdravstveno osiguranje, osim na poslodavce, apelovao je i na na Poresku upravu da do 30. u mesecu dostavlja izveštaje RFZO o uplaćenim doprinosima.

Portparol RFZO, Sanja Mirosavljević kaže da poslodavac mora uredno da plaća doprinose, jer je to uslov da bi se overila zdravstvena knjižica i da RFZO do 30. u mesecu treba da dobije elektronskim putem potvrdu da su doprinosi plaćeni, ali da to, na žalost, često nije slučaj.

"Dogadja se i da Poreska uprava ne dostavi na vreme potvrdu RFZO da je poslodavac uplatio doprinose za svoje zaposlene, a ima i situacija da poslodavac nije ažuran u uplati doprinosa", rekla je Mirosavljević.

Mirosavljević kaže da se događa i da RFZO upućuje poslodavce u Poresku upravu po potvrdu o tome da su uplatili doprinose za svoje zaposlene.

Ona je izrazila očekivanje da poslodavci ne čekaju poslednji dan kada ističe važenje zadravstvene knjižice zaposlenih, nego da 15-ak dana ranije izmire svoje obaveze.

Prema njenim rečima, nije mali procenat poslodavaca koji ne uplaćuje doprinose, a događa se i da uplaćuju doprinose za svoje zaposlene kao da su prijavljeni na minimalcu, iako imaju daleko veće zarade.

Građani koji nisu izabrali lekara od danas neće moći da overe zdravstvene knjižice, a prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, osim izabranog lekara, uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: