"Da se zgrčimo i štedimo 5 godina"

Generalni direktor kompanije SBB Dragica Pilipović - Šefi izjavila je da Srbija ne bi trebalo više da se zadužuje radi finansiranja privrednog razvoja.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

14:54

Default images

Pilipović- Šefi je ukazala da ima dosta prostora da privreda bude pokrenuta oslobađanjem od raznih fiskalnih nameta i mnogih administrativnih barijera.

"Drugo, mislim da bi mogli da pomognemo srpskoj privrediu tako što ćemo je pustiti da radi", smatra ona.

Pilipović smatra da u ovom momentu, Srbija nema drugi izbor nego da štedi, nove pozajmice iz inostranstva bile bi previše skupe "i pitanje je ko bi nam dao taj novac". Pilipović, koja je bila dugo na čelu predstavništva Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu, insistirala je da "samo efikasnošću društva i države mi bi mogli mnogo više da pomognemo našoj privredi."

Pilipović se saglasila da je javni dug Srbije relativno visok, u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) i zato ne bi trebalo da se dalje zadužuje, ali na drugoj strani, ne može da se investira bez pozajmice.

"Volela bih da smo poslednjih 15 godina investirali u infrastrukturu, kada smo dobijali prihode od privatizacije, ali smo ih trošili na neke socijalne kategorije. Bojim se da ćemo svi morati da štedimo. Kada bi se zgrčili i štedeli, jedno pet godina, možda bi onda mogli da krenemo u neki novi ciklus investiranja", smatra ova privrednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: