Sunovrat dinara gura sve u propast

Sunovrat dinara se nastavlja, a s njim i životni standard građana Srbije. Dinar će u ponedeljak dostići novu najnižu vrednost jer će evro vredeti 117,69 dinara.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 02.06.2012.

00:20

Default images

Novi pad dinara od oko 50 para nije ni juče uspela da spreči intervencija NBS, od čak 89,1 miliona evra.

Stručnjaci kažu da ukoliko se domaća valuta hitno ne stabilizuje, mnogi građani bi zbog dužničkog ropstva, naročito kada je reč o stambenim zajmovima, mogli da ostanu na ulici jer neće moći da plaćaju previsoke rate kredita.

Na to ukazuje i porast problematičnih kredita građana. Stanovništvo je trenutno zaduženo ukupno sa 577,33 milijarde dinara, što je više od pet milijardi evra. Učešće kašnjenja u ukupnom dugu sve je veće, a krajem aprila dostiglo već 13 odsto. Najgore je što stručnjaci procenjuju da će evro još rasti. Oni ističu da ukoliko se nastavi ovakvo divljanje kursa, visina mesečnog duga preračunata iz evra u dinare i dalje će se povećavati.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da je situacija poslednjih meseci izuzetno ozbiljna i da ovakav sunovrat dinara može da ugrozi egzistenciju građana Srbije.

"Ovo što se dešava sa kursom evra preti mnogim porodicama. Naime, dosta građana je podiglo kredite za stanove koji su indeksirani u evrima. Rate sve više rastu, ljudi ostaju bez posla, nemaju mogućnost da ih isplaćuju, a banke to ne interesuje. Ukoliko se nešto ne preduzme, možemo očekivati da će mnogim ljudima banke uzeti stanove jer oni neće imati mogućnost da plate velike rate, uslovljene enormnim rastom kursa evra. Taj scenario je viđen u nekim zemljama i ne bi me čudilo da se i kod nas desi", naglašava Nikolić.

On tvrdi da ovakvo kretanje kursa neminovno donosi lančani skok svih cena, pa će građani koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem biti gurnuti doslovno na rub egzistencije.

"Poskupeće sve od goriva do hrane, a nameštaj, računarska oprema i druge stvari za ogromnu većinu biće samo san. Građani Srbije su u izuzetno teškom položaju, posebno oni koji su zaduženi kod banaka sa prosečnom platom od oko 300 evra. Zbog besparice, u poslednje vreme građani u manjim trgovinama sve više pazare na veresiju. Računi se plaćaju za mesec, a ponegde za 60 dana, a i broj manjih radnji se ubrzano zatvara zbog pada prometa", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: