Srbiji nedostaje IT stučnjaka

Sektor informacionih tehnologija zabeležio je 80 odsto više oglasa za posao u 2011. godini u odnosu na druge oblasti, što je najveći trend rasta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

14:56

Default images

Prekvalifikacija i sticanje obrazovanja iz ove oblasti su dobra odluka za pojedince - šanse za dobijanje posla su sve veće jer nema dovoljno IT stručnjaka na tržištu rada.

Na osnovu iskustava iz zemalja u okruženju, predviđa se da će se ovakav trend rasta nastaviti ili, u najmanju ruku - održati, pokazala je poslednja analiza portala Poslovi.infostud.

Razvojem računarske nauke i tehnologije, informacija i kreativno znanje dobili su na značaju, te život u informatičkoj eri zahteva finansijske, ali i edukativne investicije prvenstveno u oblasti informacionih tehnologija. Za upis na kurseve računara najčešće nije potrebno mnogo iskustva niti posebne kvalifikacije, a dobro rukovanje računarima čini ljude efektivnijim i produktivnijim i pruža im mnogo više mogućnosti za pronalaženje posla i za napredovanje.

Još jedna prednost prekvalifikacije u ovu oblast svakako je i mogućnost rada od kuće i fleksibilnog radnog vremena - prednost specifična za radna mesta koja se obavljaju putem računara.

Šef Infostudovog sajta Kursevi.com Tomislav Chetković je kazao da je za one kojima je potrebno da svoju obuku počnu od samog početka, osnovno da prođu obuku u radu na Majkrosoft ofis paketu (Word, Excell, Outlook, Powerpoint...).

"Nakon toga, u zavisnosti od oblasti IT-a u kojoj neko želi da radi, tu su kursevi iz veb dizajna, poslovne primene računara (internet marketing, internet PR i e-poslovanje)", kazao je Ćetković.

On je dodao i da je poželjno steći poznatu ECDL licencu (Evropska vozačka kompjuterska dozvola), međunarodno priznat sertifikat koji se dobija za pokazano znanje o radu na računaru.

"Sa druge strane, postoje i kursevi za one koji su u potrazi za naprednijim vidovima znanja rada na računaru. U ovoj oblasti najpopularniji su kursevi nakon kojih polaznik dobija neki od svetskih priznatih sertifikata za rad u Adobe, Korel, Majkrosoft, AutoDesk i Prometrik paketima. Oni omogućavaju znanja koja su potrebna za administriranje mreža, napredno programiranje i dizajniranje i upravljanje IT projektima", kazao je Ćetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: