"MMF u Srbiji kad nas vlada pozove"

Dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beograd i nastavak pregovora o aranžmanu iz predostrožnosti biće dogovoreni sa novom Vladom Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.05.2012.

13:42

Default images

To je izjavio šef Kancelarije stalnog predstavnika MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Datum dolaska biće poznat kada Vlada Srbije zatraži nastavak pregovora sa MMF, rekao je Lisovolik povodom špekulacija u nekim domaćim medijima da bi Misija Fonda mogla da dođe u Beograd krajem juna ove godine.

Bord izvršnih direktora MMF odobrio je Srbiji, početkom oktobra 2011, stend-baj aranžman iz predostrožnosti u iznosu od 1,1 milijarde evra, na period od 18 meseci, koji je posle druge revizije aranžmana od 2. do 9. fabruara ove godine, zamrznut do formiranja nove vlade. U toku predizborne kampanje u Srbiji mogli su se čuti različiti stavovi i obećanja političkih stranaka u pogledu nastavka saradnje sa MMF. Većina partija je za nastavak saradnje sa MMF, jer jedan od zadataka nove vlade mora da bude da zadrži kredibilitet Srbije.

Disonantni tonovi u toku predizborne kampanje čuli su se od lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, koji je u više navrata poručivao da Srbija ne treba po svaku cenu da nastavi saradnju sa MMF.

Kada je početkom februara ove godine zamrznut aranžman, iz MMF je poručeno da nova vlada mora da sprovede "giljotinu" propisa, izmeni Zakon o radu i sprovede reformu penzijskog sistema, kao i da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Nova vlada treba da istovremeno smanji diskrecione rashode i da ne izdaje garancije javnim preduzećima preko iznosa definisanog u programu Srbije sa MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: