Prodavci držali tone kvarnog mesa

U prvom tromesečju 2012. iz trgovina u Srbiji je povučeno i bezbedno uništeno više od 10 tona mesa i mesnih prerađevina.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 26.05.2012.

13:35

Default images

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i trgovine su naveli da je povučeno 7,6 tona mesa i oko 2,9 tona mesnih proizvoda, zbog isteklog roka trajanja, ili su bili bez deklaracije, neobeleženi žigom, neadekvatno skladišteni, promenjenih organoleptičkih osobina i mikrobiološki neispravni.

U upravi su podsetili da je veterinarska inspekcija lane iz maloprodajnih objekata, zbog nebezbednosti po potrošače, isključila i neškodljivo uništila oko 34 tona mesa i oko 28 tona proizvoda od mesa. U Upravi su podsetili da rad veterinarske inspekcije obuhvata nadzor i kontrolu u maloprodajnim objektima - samousluge, prodavnice mesa, prodavnice delikatesa, mesare, kioske, ribarnice kao i pogone za klanje, preradu, proizvodnju mesnih prerađevina, skladišta i hladnjače.

Veterinarska inspekcija, pored svakodnevnih redovnih kontrola, u svim objektima pod nadzorom obavlja i pojačane tzv. "akcijske kontrole” gde se prema utvrđenom planu uzorkuje sva hrana životinjskog porekla i šalje na analizu.

Veterinarska inspekcija godišnje u toku službenih kontrola svih objekata pod nadzorom sačini blizu 100.000 zapisnika i donese prosečno 46.000 različitih rešenja radi otklanjanja nedostataka, kao i za pokretanje sudskih postupaka protiv neodgovornih u poslovanju.

U upravi su, takođe, rekli da ni klanje životinja ne može da odobri, a da veterinarski inspektor nije izvršio pregled životinja pre klanja

Ukoliko veterinarski inspektor nije izvšio procenu upotrebljivosti mesa i obeležio meso na liniji klanja, ni takvo mesa ne postoji dozvolu za upotrebu.

Samo pregledano i higijenski ispravno meso može se upotrebiti za proizvodnju proizvoda od mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: