Šoškić: Agrobanka jedini izuzetak

Guverner NBS Dejan Šoškić kaže da ne očekuje da se još neka banka koja posluje u Srbiji nađe u lošem finansijskom položaju, kao što je to bilo sa Agrobankom.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.05.2012.

12:35

Default images

Šoškić je ocenio da je Agrobanka "izuzetak koji treba da potvrdi pravilo da su banke visoko kapitalizovane, da su solidne u svom izveštavanju, i prema NBS, i prema svojim akcionarima".

Govoreći o situaciji u Agrobanci, on je naveo da očekuje da će predstojeće aktivnosti doprineti jačanju stabilnosti bankarskog sektora. Narodna banka Srbije oduzela je u petak dozvolu Agrobanci i umesto nje formirala banku pod imenom Nova Agrobanka u koju je uplatila 90 miliona evra osnivačkog kapitala.

Narodna banka Srbije pomno prati situaciju u bankarskom i ukupnom finansijskom sistemu zemlje i nisu uočena bilo kakva kretanja koja bi mogla da se ocene kao destabilizirajuća, izjavio je Šoškić.

Napominjući da je srpski bankarski sistem jedan od stabilnijih u regionu, a i šire, Šoškić je istakao da nema nikakvih razloga za "bilo kakvu vrstu nervoze" i da su domaće banke visoko kapitalizovane i likvidne.

"Devizna štednja građana je ne samo osigurana od strane države do nivoa od 50.000 evra po jednom štednom depozitu, već i relativno visok nivo deviznih obaveznih rezervi predstavlja dodatnu garanciju ne samo likvidnosti, nego i solventnosti banaka kod kojih se nalaze depoziti građana", naveo je guverner.

Prema njegovim rečima, NBS je u poslednje dve godine promenom strukture zahtevanih obaveznih rezervi, stimulisala dugoročne izvore finansiranja u bankama i tu je došlo do bitne promene na bolje.

Kako je naglasio, domaći bankarski sistem se, po pitanju strukture finansiranja iz inostranstva, sada mnogo više oslanja na dugoročne izvore finansiranja, što kreira dodatnu liniju odbrane od međunarodnih nestabilnosti koje mogu negativno uticati na domaći bankarski sistem.

"NBS, ne samo da pomno prati kretanja, već i ima na raspolaganju odgovarajuće instrumente koje bi, eventualno, stavila u dejstvo u slučaju nekakvih nepovoljnih dešavanja", dodao je Šoškić.

On je podsetio da se prošle godine dogodio "talas dokapitalizacija" u domaćim bankama sa inostranim osnivačem na nivou većem od 400 miliona evra, a zatim i dokapitalizacije banaka koje su u manjem ili većem vlasništvu domaćih osnivača, pre svega države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: