Izbori prošli, čekamo investitore

Iz Srbije je od početka godine izašlo 371,6 miliona evra stranih direktnih investicija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 26.05.2012.

00:35

Default images

Podaci sa kojima raspolaže Ministarstvo finansija su još pesimističniji, pa navodi da je odliv stranih direktnih investicija bezmalo 400 miliona evra.

Tokom minule predizborne kampanje mogla su da se čuju obećanja da će tokom 2012. stići oko dve milijarde dolara i da će Srbija ponoviti prošlogodišnji uspeh kada je bila bolja od Bugarske, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Najave o velikim ulaganjima koja su stizala od vlasti, ali i opozicije možda će se ispuniti jedino ako u drugoj polovini godine Danijeli počne proizvodnju u Šapcu, Boš u Pećincima, Embasi posle višegodišnjih najava u Inđiji, Svarovski u Subotici, Dojče banka kupi Komercijalnu, a u Srbiji se izgradi jedan od najvećih solarnih parkova na svetu. Sa većinom ovih investitora potpisani su ugovori ili memorandumi o ulaganju, ali je činjenica da nijedan od projekata još nije počeo da se gradi. Samo nekoliko dana posle izbora, jedan od aduta u predizbornoj kampanji – holandska Kampina koja je trebalo da kupi Imlek i Subotičku mlekaru saopštila je da odustaje od ulaganja.

Šta se, zapravo, od početka godine dešavalo sa platnim bilansom zemlje, odnosno koliko je novca izašlo, a koliko ušlo u Srbiju. Iz inostranstva je stiglo 75,8 miliona evra po osnovu prodaje državnih dužničkih papira, što je sedam puta manje nego u istom periodu prošle godine. Devize su iznete iz zemlje za otkup akcija Telekoma od grčkog OTE-a i to u iznosu od 380 miliona evra.

"Nije to tako crno kao što deluje kad se pogledaju brojevi. Jer, investicioni odliv nastao je tako što je Srbija investirala, a ne zato što su ulagači odavde otišli. Međutim, činjenica je, da uprkos najavama tokom kampanje, niko nije ni došao. Ali, jedno je propaganda, a drugo je stvarnost", kaže Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta.

Što se Aleksandra Stevanovića, saradnika Centra za slobodno tržište, tiče jedno je šta političari obećavaju pred izbore, a drugo kako poslovni ljudi vide našu zemlju. "A oni nas vide tako da bez debelih para ovde uopšte neće da dođu. Skeptičan sam da će se ova predizborna obećanja ostvariti. Biće dobro da se bar desetina najavljenog obistini. A ne moramo da im dajemo podsticaje i da im plaćamo iz svojih džepova", kaže Stevanović.

Sa njim je saglasan i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. "Taj scenario u Srbiji smo već gledali. Političari pre izbora obećavaju brda i doline, pa smo se i ovoga puta naslušali raznih besmislica. Bili smo izloženi žestokom marketingu i da se trećina obećanog ostvari bili bismo prezadovoljni. Ali čisto sumnjam", skeptičan je Savić za Politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: