Agrobanka ostala bez dozvole za rad

Narodna banka Srbije oduzela je dozvolu Agrobanci i umesto nje formirala banku pod imenom Nova Agrobanka u koju je uplatila 90 miliona evra osnivačkog kapitala.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

18:48

Default images

Svi depoziti građana i preduzeća prelaze u novu banku, osigurani su i zaštićeni.

Cilj ove odluke je da se formira bolja banka od postojeće, a sličan model primenila je 90-tih Slovenija kada je na sličan načcin osnovala Novu kreditnu banku Maribor i Novu Ljubljansku banku i tako ih spasila propadanja.

Pošto su prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu uspeli da poboljšaju finansijsko stanje u banci, centralna banka je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela banci dozvolu za rad. Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrđene zakonom.

U cilju obezbeđenja kontinuiteta obavljanja poslovnih aktivnosti Agrobanke i pune zaštite interesa njenih deponenata i drugih poverilaca, Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom "Nova Agrobanka a.d. Beograd", na koju se prenose ne samo osigurani, nego ukupni depoziti Agrobanke, kao i deo njenih drugih obaveza i potraživanja.

Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja NBS o oduzimanju dozvole za rad.

To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti, navedeno je u saopštenju centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: