Vlada: Akciza od 57 RSD na lož ulje

Vlada Srbije uvela je akcizu na lož ulje evropskog kvaliteta kako bi sprečila zloupotrebe tog derivata i onemogućila prodaju lož ulja umesto evrodizela.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.05.2012.

18:11

Default images

Cene lož ulja će zbog toga dostići oko 150 dinara po litru i biće otprilike u nivou cene evrodizela.

Lož ulje je istog kvaliteta kao i evrodizel samo se razlikuje po boji, s tim što na lož ulje, koje je namenjeno za potrebe stanovništva i privrede, a ne za potrebe transporta, ranije nije postojala akciza kao na evrodizel.

Pošto je, kako su nekoliko puta isticali predstavnici naftnih kompanija u Srbiji, evidentiran mnogo veći uvoz lož ulja u Srbiju od realnih potreba stanovništva i privrede, sumnja se da se na pojedinim pumpama lož ulje prodaje vozačima automobila kao da je evrodizel.

U Vladi ponavljaju da je cilj uvođenja akcize na lož ulje sprečavanje svih mogućih zloupotreba na tržištu i da će građani i privreda imati pravo da ostvare povraćaj po osnovu akcize na tu vrstu derivata.

Naftaši negoduju zbog te iznenadne i nenajavljene odluke, jer će zbog toga, kako ističu, pretrpeti veliku štetu pošto će morati da plaćaju akcizu na lož ulje koje su već prodali i to po nižim cenama.

U jednoj od naftnih kompanija "Lukoil Srbija" ističu da će uvođenje akcize od 57 dinara po litru ići na štetu potrošača, jer će cena tog derivata biti povećana u maloprodaji na oko 150 dinara i da će lož ulje biti skuplje čak i od evrodizela.

U toj kompaniji najavljuju da će se zbog te iznenadne odluke povući iz svih naftnih komiteta i organizacija u Srbiji u čijem radu učestvuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: