Šta sa 100.000 radnika loših firmi

Nova vlada će morati u narednih godinu dana da odluči o sudbini 100.000 radnika u preduzećima u restrukturiranju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.05.2012.

16:32

Default images

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković kaže da su "ta preduzeća preživela tako što je novac iz budžeta usmeravan u plate".

"To je izuzetan balast kojeg treba da se oslobodimo u vreme kada su mnoge stvari ostavljene za rešavanje. Za veliki broj tih industrijskih kompleksa treba sada videti da li je skuplja cena njihovog održavanja u životu ili da se privatizuju kroz stečaj", rekao je.

Prema njegovom mišljenju ta "teška odluka čeka Vladu u narednih godinu dana".

"Veliki broj tih preduzeća nije uspeo da nađe svoje mesto na tržištu ni u bolja vremena kad je bilo kapitala u izobilju, za neka mogu da se nađu parcijalna rešenja, ali i dalje ostaje problem kako da se reši pitanje 100.000 radnika koji su sada na budžetu, a zna se da više nemaju posla", kazao je Cvetković i dodao da se postavlja pitanje kako postepeno izaći iz restrukturiranja jer je to i ozbiljan socijalni problem.

On navodi da će se ta tema sigurno otvoriti jer će se postaviti pitanje ima li država novca u budžetu da i dalje finansira plate koje ništa ne proizvode.

Cvetković je za ovaj časopis ocenio i da nije bilo sistemskog napora da se preispita pravac privatizacionog procesa.

"Preduzećima za privatizaciju niko se nije ozbiljno bavio, ona su čekala da se nešto desi, da se pojavi novi vlasnik ili da država inicira proces, a u međuvremenu njima niko nije upravljao na adekvatan način i nikome nisu polagani računi. Što je rok za polaganje računa bio duži, to su gubici bili veći", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: