Konuzin: Vreme za Srbiju i Rusiju

Srbija i Rusija se trenutno nalaze u novoj etapi političkog ciklusa, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.05.2012.

23:38

Default images

On je ukazao na veoma dobre rezultate u trgovinsko-ekonomskoj i investicionoj saradnji dve zemlje koji dodatno mogu biti prošireni.

“U Rusiji je imenovan novi predsednik, a nedavno je formirana i nova Vlada, a takođe je u Srbiji izabran novi predsednik i u toku su konsultacije oko formiranja Vlade. To se dešava u trenutku kada su odnosi Srbije i Rusije dostigli najviši istorijski nivo“, rekao je.

Ruske investicije u Srbiji su dostigle oko 2,5 milijarde dolara, a ove godine očekujemo da će doći do realizacije najvećih ekonomskih projekata u Srbiji u koji ulažu ruske kompanije, naglasio je Konuzin. On je dodao da krajem ove godine treba da počne izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", a "blizu smo potpisivanja i sporazuma o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice".

Očekuje se da će međusobna razmena Srbije i Rusije ove godine dostići nivo od pre krize. Tražimo i nove mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Rusije i jedna od takvih mogućnosti je razvoj kontakata između Srbije i ruskih regiona, kao što su Kurska, Krasnodarska oblast, Tatarstan i drugi, kazao je ambasador Rusije.

Obe strane su zainteresovane za razvoj ekonomske saradnje i imamo neophodne resurse i mehanizme za poboljšanje te saradnje, rekao je on i dodao da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Rusije jedan od prioriteta ekonomske saradnje, a razmena plasman poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište je praktično neograničen.

Konuzin je ukazao da je srpskim proizvođačima potrebna podrška država, ali i onih koji su uključeni u organizaciju robne razmene da bi se ti proizvodi što bolje plasirali na rusko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: