Šoškić: Ovo nije kolaps dinara

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže za B92 da kurs dinara prema evru u poslednje vreme "klizi u pravcu novog ravnotežnog stanja".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

19:38

Default images

Šoškić kaže da pad vrednosti dinara ne predstavlja "kolaps" već da je uslovljen "nervozom na tržištu zbog brojnih neizvesnosti".

"Ne, to nije kolaps, u pitanju je period od četiri meseca, a pad od 10 odsto. Pad vrednosti dinara nije neobičan za valutni režim u kome se nalazimo. To je normalan podsticaj valutnog režima u kome smo", rekao je Šoškić.

Obrazlažući razloge nervoze, on navodi da je tu na prvom mestu iščekivanje finansijske javnosti da se formira nova vlada i da se vidi u kom će pravcu ona ubuduće voditi politiku zemlje. Šoškić kaže da nova vlada mora da napravi balans između prihoda i rashoda i da time "pokaže da smo odgovorna država koje može da poštuje svoje obaveze i sada, ali i u budućnosti". Šoškić savetuje budućoj vladi da treba povećati prihode, i to većim pojedinim porezima, ali i njihovom većom naplatom, kao i suzbijanjem sive ekonomije. Takođe, neophodno je voditi računa i o rashodima i sprečavanju neracionalnog trošenja novca iz državne kase.

On kaže i da "bez dogovora sa MMF-om teško možemo ubediti međunarodnu investicionu javnost da dugoročno možemo da izmirujemo naše obaveze".

Govoreći o kursu dinara i činjenici da je njegova "odbrana" samo u maju koštala NBS gotovo 300 miliona evra, a čitavu milijardu od početka godine, Šoškić naglašava da su devizne rezerve visoke i da ima prostora za intervencije, ali da "dugoročno, ipak mora da se uspostavi ravnoteža".

On nije želeo da govori o tome kada bi NBS mogla da prestane sa intervencijama na tržištu, ali je naglasio da veruje da do toga neće doći i da će se kurs sam stabilizovati.

Objašnjavajući učestale intervencije poslednjih dana, guverner kaže da je razlog za njih želja NBS da spreči da suviše visoki skok evra utiče na rast inflacije, oteža izmirenje obaveza građana, države i privrede, kao i da ne utiče da skok nivoa javnog duga zemlje prema BDP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: