"Srbija da objavi rat siromaštvu"

Nova vlada Srbije mora da nastavi evropske integracije i objavi rat nezaposlenosti i siromaštvu, kaže direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2012.

18:22

Default images

Erić kaže da je "svima jasno da nema dugoročnog ekonomskog prosperiteta zemlje ukoliko Srbija ne nastavi evropske integracije".

Prema njegovim rečima, u novoj vladi će biti neophodno objediniti napore svih ministarstava i svih resursa u zemlji i učiniti maksimalna napor da Srbija u što kraćem roku dobije datum za početak pregovora sa EU.

Time bi se, kako je istakao, stvorila trajna osnova za budući ekonomski prosperitet zemlje.

Erić je istakao da nova vlada mora jasno da identifikuje najveće ekonomske neprijatelje, nezaposlenost i siromaštvo i da im objavi rat.

Činjenica je da se u Srbiji jako teško živi i da postoje dva velika neprijatelja - nezaposlenost i siromaštvo, rekao je on i dodao da postoje studije koje govore da se "topi" srednji sloj stanovništva, koji je okosnica svakog društva.

Predlog budućem premijeru Srbije, prema rečima Erića, jeste da se okrene povećanju proizvodnje u svim sektorima, jer bez toga nema napretka.

"Ne postoji finansijska alhemija, ne može se od ničega stvoriti nešto. Moramo se okrenuti realnom sektoru, moramo se okrenuti onome što stvara vrednost", rekao je on, ističući da je potrebno i hitno restruktiranje javnih preduzeća, kao i penzijskog sistema.

Erić je istakao da bi na poslovima reforme i razvoja Srbije budući premijer trebalo da bude lider i da angažuje svu domaću pamet. "Budući premijer mora da unese mnogo više energije, poleta i optimizma. Ne možete biti pobednik ukoliko nemate mentalni stav i filozofiju pobednika", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: