Spas za Srbiju je oživljavanje sela

U Srbiji bi stvaranjem istih uslova za život u selu kao i u gradu bila zaustavljena migracija, a potom bi ljudi počeli da se vraćaju da žive u selima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

17:32

Default images

Branislav Gulan kaže da bi takav trend bio, takođe, šansa za veliki broj nezaposlenih u gradu da povratkom u selo obezbede sebi egzistenciju.

Povratak u selo međutim, "ne znači i poseljačenje i povratak motici i ralu, već i rad u i oko poljoprivrede" primetio je Gulan, stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) .

Po Gulanu stanje u srpskom selu danas govori da su "radnici jednom nogom u cipeli, a sa drugom u opanku. Jer, pošto u gradu nemaju posla ni sredstava za život to nadoknađuju odlaskom na selo kako bi zaradili hranu za opstanak". Gulan je naveo da se srpsko selo nalazi između opstanka i nestanka, jer u zemlji ima oko 4.600 takvih naselja, a u fazi nestajanja je 1.200.

"U narednih deset do 15 godina u Srbiji će nestati oko 700 sela koja imaju manje od po 100 stanovnika, dok se očekuje da će posle toga u narednih deceniju i po ostati prazno još 500 sela", kazao je on.

Prema Gulanu, u selima Srbije danas ima oko 50.000 napuštenih kuća dok na još 145.000 kuća stoji "trenutno neuseljeno".

"Žitelji sela napuštaju u potrazi za boljim životom po gradovima. Tako danas u srpskom selu nema ko da radi, jer njive ostaju zaparložene, dok istovremeno u gradovima nema posla", istakao je Gulan, koji je i član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: