Evro pada svuda sem kod nas

Evro je danas pao na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednja 22 meseca, zbog brojnih pokazatelja ekonomskog usporavanja u Evropi.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.05.2012.

13:41

Default images

Razlog za slabljenje zajedničke valute evrozone je i taj što jučerašnji samit EU nije uspeo da uveri investitore da je budućnost Grčke u evrozoni, navode berzanski trgovci.

Međutim, glavne berze u regionu uglavnom su beležile rast akcija, budući da se još ranije računalo s negativnim ekonomskim podacima, prenela je agencija AFP.

Zajednička evropska valuta je jutros potonula na 1,2516 dolara, spustivši se na nivo poslednji put zabeležen u julu 2010, da bi se kasnije malo oporavila na 1,2544 dolara, dok je po sinoćnjem zatvaranju berze u Njujorku vredela 1,2582 dolara. Britanski indeks akcija FTSE 100 porastao je za 0,59 odsto na 5.297 poena, uprkos tome što je u prvom kvartalu u Britaniji zabeležen veći od očekivanog privredni pad.

Frankfurtski indeks DAKS napredovao je za 0,13 odsto na 6.293,81 poen, budući da investitori nisu reagovali na vest da je poslovno poverenje u Nemačkoj u maju palo na šestomesečni minimum.

Indeks berze u Parizu CAC 40 skočio je za 0,38 odsto na 3.014,68 poena, uprkos podacima koji su pokazali da je rast preradjivačke aktivnosti u Francuskoj usporio u maju.

"Ništa u danas objavljenim podacima ne pokazuje da se ekonomski uslovi u Britaniji i Evropi poboljšavaju. Berze danas beleže rast, ali to sigurno oslikava činjenicu da je dobar deo podataka već uračunat u kretanje akcija", ocenio je tržišni analitičar firme "CMC markets" Majkl Hjuson.

"Kako god bilo, ukoliko zakonodavci ne smisle radikalna nova rešenja za krizu, uskoro će biti suočeni sa prospektom bliže fiskalne integracije ili će biti svedoci raspada evrozone", smatra on.

Đogović: Nema kraja padu dinara

Sa druge strane, evro u odnosu na srpsku valutu konstantno jača. NBS je jučerašnji izuzetno veliki pritisak na strani tražnje deviza uspela da donekle relaksira prodajom 80 miliona evra, ali i uz rast vrednosti evra za oko 70 para.

Ekonomista Saša Đogović izjavio je da slabljenje dinara ne može da se zaustavi jer domaća valuta predstavlja ogledalo slabe i nekonkurentne srpske privrede.

"Sada niko ne može precizno da kaže gde će i kako dinar završiti osim da će se slabljenje nastaviti tokom većeg dela ove godine", kazao je Đogović.
On je istakao da privreda Srbije ima izuzetno slabe i loše izvozne performanse zbog čega je logično da ni dinar ne može da ima "jake mišiće". Dinar je danas oslabio prema evru za 0,6 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Đogović, koji je i saradnik u Institutu za tržišna istraživanja, kazao je da je dinar i dalje precenjena valuta.

"Živeli smo u bajci 'Carevo novo odelo' u kojoj su svi pričali da car odnosno dinar ima fantastično novo odelo i fantastičnu moć, a u stvari kada zagrebemo ispod kvazi odela dolazimo do ogoljene realnosti u kojoj rastu deficiti na svim nivoima - budžetski, trgovinski i platno-bilansni uz glopirajuće zaduživanje", naglasio je on.

Đogović je dodao da je "žutim kartonom" od Međunarodnog monetarnog fonda odnosno zamrzavanjem aranžmana krajem januara ove godine izbačen i poslednji kamičak garanta makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

MMF je time ukazao na neefikasnot ekonomske politike vlade, kazao je Đogović, što je za posledicu, kako je ocenio, imalo postepeni otklon investitora od srpskog tržišta i sve veći odliva kapitala iz Srbije, čim je došlo i do "proklizavanja" i deprecijacije dinara.

Taj trend će se će se nastaviti dok se ne sklopi novi aranžman sa MMF, kazao je on, ali je istakao da će novi aranžman zahtevati znatno bolnije i rigoroznije mere i suštinske transformacije javnog sektora na svim nivoima i bez odlaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: