Turski šoping molovi stižu kod nas?

Turski privrednici žele da investiraju u Srbiji, a posebno su zainteresovani za izgradnju šoping molova, kao i ulaganje u stambeni i poslovni prostor.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

10:52

Default images

Politički odnosi između Srbije i Turske nisu nikada bili bolji, ali ekonomska saradnja dosta zaostaje i trenutno se u trgovinskoj razmeni koristi svega 10 odsto potencijala, izjavio je potpredsednik Konfederacije biznismena i industrijalaca Turske TUSKON - a Ahmet Džiger.

On je kazao da su turske kompanije veoma uspešne na međunarodnom tržištu, jer rade kvalitetno po pristupačnim cenama, kao i da bi mogle da grade i putnu infrastrukturu u Srbiji. "Za veću privrednu saradnju nema nekih posebnih prepreka, osim što turski investitori ne poznaju dovoljno srpsko tržište, a u Srbiji ima mnogo mogućnosti za investiranje", istakao je on napomenuvši da je Srbija zemlja koja je veoma pristupačna i prijateljski nastrojena stranim investitorima.

Džiger je naglasio da će Srbija najverovatnije pre Turske postati punopravni član Evropske unije i da će to turska preduzeća moći da iskoriste za tekstilnu, prehrambenu i industriju autodelova, s obzirom na sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

U poslednje dve godine odnosno od potpisivanja tog sporazuma, došlo je do naglog povećavanja međusobne trgovine između dve zemlje i podaci su svakog meseca sve bolji, a u 2011. je pokrivenost srpskog uvoza izvozom dostigla skoro 50 odsto.

U Srbiji, inače, nije bilo ozbiljijih investicija turskih firmi, osim Efesa koji je došao na naše tržište i posle nekog vremena se povukao, da bi sada ponovo krenule u nekoliko oblasti.Za razliku od Srbije, Turska je u Bugarsku i Rumuniju investirala u prethodnom periodu na milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: