Otišlo 80 mil. evra, evro na 115,46

Dinar će sutra biti slabiji prema evru za 0,6 odsto i kurs će iznositi 115,4638 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.05.2012.

17:41

Default images

Narodna banka Srbije je danas na međubankarskom deviznom tržištu prodala 80 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će sutra koštati oko 70 para više nego danas kada kurs iznosi 114,7419 dinara za jedan evro.

Stručnjaci kažu da pad dinara nema veze sa nedavnim izborima u Srbiji i njihovim rezultatom.

Na mesečnom nivou dinar je prema evru oslabio 3,2 odsto, a na godišnjem za 16,1 odsto. Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je evro koštao 103,6922 dinara.

Narodna banka Srbije je od početka godine prodala ukupno 978,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, računajući i današnju intervenciju, da bi stabilizovala kurs.

Samo u poslednja tri dana centralna banke je intervenisala sa 140 miliona evra. Guverner NBS Dejan Šoškić kaže da su to "izuzetno veliki iznosi i NBS ne može tim intenzitetom intervenisati dugoročno".



On dodaje da će "granica zavisiti, pored ostalog, i od toga kako se kreću prilivi u sistem. Mi možemo imati i manje priliva od očekivanih što onda može i da smanji ukupno raspoloživi nivo koji NBS može racionalno da koristi za intervencije na deviznom tržištu".

"Mi smo svesno ušli u taj proces pre svega da ne bismo dozvolili da nagle promene kursa utiču na kretanje cena, dakle da ne destabilizujemo inflaciju, da se u većoj meri ne odraze na sposobnost domaće privrede i građana da izmiruju svoje obaveze, odnosno da se taj efekat ne prelije na manji strepen finansijske stabilnosti i da ne utiču na nepovoljno kretanje našeg javnog duga prema BDP-u", rekao je guverner.

On je kazao da postoji nivo ispod kojeg NBS neće trošiti devizne rezerve na intervencije na deviznom tržištu. Šoškić je takođe izrazio uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: