Top - novo oružje Zastave

Prema zvaničnim najavama, tekuća godina u Zastavi oružju biće iskorišćena i za intenzivan razvoj novih proizvoda, pre svega vojnih borbenih sredstava.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 23.05.2012.

09:40

Default images

U poslovodstvu fabrike preciziraju da će se u 2012. razvijati novi podcevni bacač granata (BGP 40), u NATO kalibru 40x46 milimetara i novi mitraljez, takođe NATO kalibra 5,56 mm.

Istovremeno, ističu u menadžmentu, u toku je zaključenje ugovora sa Vojno-tehničkim institutom (VTI) o razvoju topa 30X176 milimetara (NATO kalibar), čime najstarija i jedina domaća fabrika oružja u svoj proizvodni program, nakon dvodecenijske pauze, vraća izradu artiljerijskih borbenih sredstava. "Reč je o složenom borbenom sredstvu, koje je atraktivno ne samo za Vojsku Srbije, već i za inostrane kupce”, kažu u poslovodstvu Zastave oružja, u kojoj je serijska proizvodnja sličnog artiljerijskog oruđa prekinuta 1991. godine.

Novi Zastavin top, koji će prevashodno biti namenjen pešadijskim borbenim vozilima, ali i za protivvazdušnu odbranu, biće baziran upravo na tom topu (30X210mm), čija je proizvodnja osvojena 1986, a ugašena svega pet godina docnije, na početku ratnog raspada SFRJ, pošto se radilo o zajedničkom projektu jugoslovenske vojne industrije, koji je imao radni naziv „vidra“.

Novi Zastavin automatski top, od starog, koji je koristio rusku municiju 30x210mm, razlikovaće se pre svega u kalibru, jer je NATO u međuvremenu osvojio novi tzv.GAU 8 metak.

Radi se o metku kalibra 30x173 mm, koji od ranije municije za tu vrstu oruđa ima kraću čauru, pošto su razvijeni i novi baruti koji obezbeđuju bolju balistiku, a time i skraćenje čaure.

Oružarski stručnjaci očekuju da će novi Zastavin top biti osvojen za dve do tri godine, to jest znatno kraće od uobičajenog postupka, pošto će biti zasnovan na ranijem gotovo istovetnom artiljerijskom borbenom sredstvu.

Ovde se dosta očekuje i od novog Zastavinog mitraljeza, čiji je prototip urađen na bazi čuvenog Zastavinog mitraljeza M 84, napravljenog po ruskom sistemu „kalašnjikov“, koji funkcioniše u svim uslovima, i koji slovi za jedan od najboljih, ako ne i najbolji mitraljez na svetu. Novi mitraljez biće savremenija i, kako se najavljuje, bolja verzija svog prethodnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: