Stabilan kurs prva briga nove vlade

Formiranjem nove vlade stabilizovaće se i kurs. Do tada su pred Narodnom bankom dva instrumenta kojima može da brani vrednost domaće valute.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 22.05.2012.

15:59

Default images

I u slučaju da smanji intervencije, ali i da poveća baznu kamatnu stopu, može se očekivati smirivanje kursa, kao i poskupljenje ionako skupih dinarskih kredita.

Za stabilan devizni kurs potreban je samo jedan uslov, a to je jaka privreda.

Kako kaže Nikola Fabris, profesor Ekonomskog fakulteta, svi ostali faktori mogu da utiču na njegovo privremeno jačanje ili dugoročno slabljenje. "Da bi se obezbedilo umereno gubljenje vrednosti kursa dinara, pošto u ovim uslovima nije realno da imamo stabilan kurs, primarno je da se brzo formira vlada koja će imati visok kredibiltet i koja će odlučno pristupiti strukturnim reformama. Pre svega u domenu uravnoteženja budžeta. Od značaja je i ponovno aktiviranje zamrznutog aranžmana sa MMF-om, kao i privlačenje stranih investitora. Nove strane investicije koje bi značile priliv strane valute bi imale veliki uticaj na kretanje kursa", kaže Fabris.

Instrumenti kojima raspolaže NBS mogu privremeno da zaustave slabljenje vrednosti dinara. Svakako najefikasniji instrument su intervencije na deviznom tržištu.

"Ali treba imati u vidu da su devizne rezerve ograničene. Povećanjem referentne kamatne stope bi se mogao apsorbovati deo viška dinara, ali taj instrument je manje efikasan u odnosu na intervencije na deviznom tržištu i reaguje sa određenim vremenskim kašnjenjima, a i ima cenu u vidu kamate koju plaća NBS. Ostali instrumenti monetarne politike poput obavezne rezerve nisu dovoljno efikasni", zaključuje Fabris.

Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke, kaže da bi povećanjem bazne stope centralne banke bile privučene investicije, u zemlju bi ušle devize i tako se izbalansirali tokovi novca.

"Ali u ovom trenutku ta mera bi imala kratkoročni karakter delovanja na kurs, a doprinela bi i povećanju dinarskih kamatnih stopa", upozorava Čupić i dodaje da, kad bude bila izabrana reformska vlada, i kurs će se stabilizovati.

Kada govori o uzrocima slabljenja dinara, Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke, podseća na to da postoji više razloga što je kurs nestabilan. "Investitori beže od političke nestabilnosti, pa zato i nema stranih direktnih ulaganja. Pogledajte šta je politička nestabilnost uradila Grčkoj. Naravno, problem je i to što Srbija ne proizvodi dovoljno. Moramo više da radimo", kaže Carić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: