Umesto stalnog posla, "omladinci"

Poslodavci u Srbiji sve češće zloupotrebljavaju zakonsku mogućnost angažovanja mladih preko omladinskih zadruga.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 21.05.2012.

17:05

Default images

Oni na jednom radnom mestu neprestano upošljavaju “omladince” umesto da ponude stalni posao.

Ova praksa je naročito zastupljena na benzinskim pumpama širom zemlje gde se tokom čitave godine unajmljuju ljudi preko studentskih i omladinskih zadruga nauštrb primanja radnika u stalni radni odnos.

Prema Zakonu o radu, poslodavcu je data mogućnost da za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini zaključi ugovor i sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge i koje nije starije od 30 godina. Umesto samo sezonski, vlasnici firmi čak i po nekoliko godina plaćaju radnike preko zadruga jer im se to isplati iz više razloga. Kako objašnjava Radmila Katić Bukumirić iz Ministarstva rada, poslodavcima se ne isplati primanje u stalni radni odnos jer bi u slučaju eventualnog davanja otkaza morali zaposlenom isplatiti otpremnine za sve godine radnog staža.

Drugo, doprinosi koji se plaćaju osobama angažovanim na ovaj način niži su od onih koji su predviđeni u stalnom radnom odnosu, jer poslodavac i omladinac ugovaraju naknadu i u skladu s njom uplaćuju doprinose.

Poslodavci su u slučaju zapošljavanja preko omladinskih zadruga oslobođeni plaćanja poreza na zarade, jer primanja preko studentskih zadruga nemaju tretman zarada, već naknada.

U zadrugama je čak najveća potražnja za studentima, a ne prema nezaposlenima preko 26 godina, jer u tom slučaju firme ne plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad, objašnjava da se najviše “unajmljenih” preko omladinskih zadruga sreće u oblasti fizičko-tehničkog obezbeđenja, poslova održavanja higijene i ugostiteljstva.

Međutim, koliko je masovna pojava zloupotrebe ovog instituta, na ovoj adresi nisu želeli da kažu, navodeći da “ne vode posebnu evidenciju o angažovanju osoba preko omladinske zadruge, odnosno na stalnim poslovima kod poslodavca”, ali i da im tokom godine po ovom osnovu pristiže mali broj žalbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: