Hipo prodaje banke na exYU prostoru

Austrijska Hipo banka angažovala je Dojče banku da vodi prodaju njenih banaka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

14:41

Default images

Hipo Alpe Adria Bank je zbog problema u poslovanju morala biti preuzeta od strane države, pa je pokrenula reprivatizaciju svoje mreže u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da se prodaju šest banaka i tri lizing-kompanije u pet zemalja bivše Jugoslavije, zajedno sa jedinicom za upravljanje u Austriji. Restruktuiranje banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj gori " je gotovo zaključeno“, objasnio je u izjavi novinarima šef upravnog odbora "Hipo banke“ Gotvald Kranebiter.

On kaže da se očekuje da se ostvari prihod od najmanje 1,5 milijardi evra, koliko se knjiži vrednost, te najavio da krajnja lista interesenata treba da bude sastavljena do kraja 2012.

Sada se, prema njegovim rečima sondira trzište, a krajem 2012. trebalo bi da se zna sa kim će se dalje pregovarati.

Međutim, ukazao je on, za to je potrebna "normalizacija u evro-prostoru“.

"Planirana prodaja je bila dugo najavljivana i nije nikakvo iznenađenje“, naglasio je Kranebiter dodajući da je želja da se nađe dugoročni vlasnik, koji bi možda mogao da radi pod imenom "Hipo“ i pokrije čitavo tržište.

Potencijalne kupce Kranebiter nije želeo da navede, ali je ukazao da se radi o "tipičnim osumnjičenima“ koji se mogu naći u ruskom, turskom i jugoistočno azijskom prostoru, ali i Evropi.

Za vreme procesa prodaje, koji je sada započet će, prema njegovim rečima "Hipo“ u jugoistočnoj Evropi nastaviti sa poslovanjem kao i do sada, i, kako je istakao, možda neku novu filijalu u pogodjenim zemljama otvoriti.

Evropska komisija, kako je naveo pozitivno je raspoložena prema prodaji, jer se radi o onome što se zahteva u situaciji državne pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: