Banke od 2013. kontrolišu doprinose

Banke u Srbiji će u prvom kvartalu 2013. godine biti uključene u sistem kontrole naplate poreza i dopinosa.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

16:32

Default images

One, ipak, neće onemogućavati poslodavcima da isplaćuju zarade zaposlenima i ako nisu izmirili obaveze prema državi, izjavio je pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević.

On je objasnio da će u tom sistemu biti Poreska uprava, banke, Uprava za trezor i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja.

"Poreska uprava će i dalje obavljati potpunu kontrolu naplate poreza na zarade i obaveznih doprinosa, ali će banke kroz integrisani sistem kontrole imati uvid u podatke poreske službe, što će omogućiti pojednostavljivanje procedure naplate poreza i doprinosa, uštede poslodavcima i rast javnih prihoda", istakao je Vidojević. Poslodavci će, kako je dodao, imati jedan račun za uplatu poreza na zarade i doprinosa, a Poreska uprava će te njihove obaveze knjižiti na nalogu u koji će banke imati uvid.

"Kada poreski obveznik u banku donese svoj nalog za uplatu poreza i doprinosa, banke će, na osnovu uvida u podatke koje će im dostavljati Poreska uprava, procenjivati da li je on validan. U slučaju elektronske dostave naloga, sistem će automatski raditi proveru podataka", naglasio je Vidojević.

Prema njegovim rečima, isplata zarada zaposlenima obavljaće se i dalje preko posebnog računa, u skladu sa ugovorima o radu, i neće zavisiti od toga da li poslodavac ima dugovanja po osnovu poreza i doprinosa.

"Poreski obveznici koji ne uplate porez na zarade i doprinose u predviđenom roku imaće dodatni rok od najviše deset dana da izmire te obaveze. Ako to ne učine ni u dodatnom roku njihovi dugovi će biti obračunati zajedno sa novim zaduženjem i sledovaće im kazna ako nastave da kasne sa izmirenjem duga", upozorio je Vidojević.

On je naglasio da banke neće imati dodatni posao uključivanjem u jedinstven sistem kontrole naplate poreza i doprinosa i po tom osnovu neće moći da naplaćuju provizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: