Privatni izvršitelji kreću sa radom

Prva 64 profesionalna izvršitelja u Srbiji počeće sa radom 25. maja. Građani i kompanije moći će da odluče da li će privatne i sudske izvršitelje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

11:18

Default images

U slučaju da se odluče da angažuju privatne izvršitelje moraće da plate.

Odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se odnose na privatne izvršitelje su danas stupile na snagu, dok je Zakon počeo da se primenjuje u septembru prošle godine.

Profesionalni izvršitelji će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, a isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga. Oni međutim neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić rekao je da su privatni izvršitelji samostalni profesionalci od kojih se očekuje posvećenost poslu i veći kvalitet rada s obzirom na njihovo znanje i iskustvo.

"Oni će biti posebno motivisani mogućnošću pristojne zarade, a visina nagrade izvrsitelja određena je Pravilnikom o tarifi", rekao je Simić.

Informacije o privatnim izvršiteljima, kao i za područja kojih sudova su nadležni, nalaze se na sajtu Ministarstva pravde.

"Onaj ko hoće da angažuje privatnog izvršitelja može da ga pronađe u Imeniku privatnih izvršitelja na sajtu Ministarstva pravde. Potom odlazi kod njega, daje mu punomoć za angažovanje i rešenje suda o izvršenju na osnovu kog izvršitelj preduzima sve radnje izvršenja", objasnio je Simić.

Privatni izvršitelj, kako je naglasio Simić, ima ista prava i ovlasćenja kao i sudski izvršitelj.

S druge strane, i građani imaju ista prava i obaveze pred njim kao i pred sudskim izvršiteljem, jer njihov položaj, shodno zakonu, ne sme da se razlikuje u vezi sa ostvarivanjem prava", naglasio je pomoćnik ministra.

Pošto primi angažman, privatni izvršitelj dalje sprovodi izvršenje kao i njegov sudski kolega, od kog se razlikuje po nivou obrazovanja.

Simić očekuje da će upravo stepen obrazovanja uticati na kvalitet obavljanja posla, jer je privatni izvršitelj diplomirani pravnik sa položenim izvršiteljskim ispitom, koji ima dve godine iskustva na pravnim poslovima ili tri godine na poslovima izvršenja.

Izvršitelju će u obavljanju posla pomagati zamenici, koji su takođe dužni da polože izvršiteljski ispit, kao i pomoćnici za druge poslove.

Njima će takođe asistirati policija kada proceni da je takva pomoć potrebna, jer profesionalni, baš kao ni sudski izvršitelji nemaju pravo da koriste prinudu.

Što se tiče plaćanja privatnog izvršitelja, poverioci će im davati honorare u skladu sa Pravilnikom o tarifi o nagradama i naknadama koji je doneo ministar pravde.

Iskustva zemalja članica EU, poput Bugarske, govore da su profesionalni izvršitelji pouzdaniji i efikasniji od sudskih, koji su deo glomaznog državnog aparata.

Privatni izvršitelji uveliko rade u Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Madjarskoj, Estoniji, Litvaniji i Bugarskoj i Holandiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: